RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja til kortere skjenking

Over hele landet blir det nå foreslått innstramminger i skjenketidene for å redusere volden. Over hele landet protesterer skjenkenæringen mot endringene. Det er det sikreste tegnet på at kortere skjenketider vil virke.

Vi vet at tre av fire voldsepisoder og et stort antall overgrep, ulykker og drap skjer i forbindelse med alkoholrus. Vi vet også at den mest effektive måten å begrense skadene, er å begrense forbruket, og det gjøres best ved hjelp av lav tilgjengelighet og høy pris.

Man snakker også om at drikkingen som foregår hjemme er mer ukontrollert enn den som er på byen. Det høres fint ut, men er feil. Faktum er at alkohol kjøpt ute på byen fører til fire til fem ganger så mye vold som det som drikkes hjemme.

Utelivet pleier å trekke fram dårlig belysning, trengselen i drosjekøene og kebabkø som det store problemet. Faktum er at eksempelvis vold i drosjekø bare utgjør omtrent 3 % av det totale voldsbildet. I England ble det gjort et forsøk på å fjerne all trengsel ved å oppheve alle skjenketider: Resultatet ble enda mer vold, spredt over hele natta.

Utelivsbransjens reaksjon er forutsigbar. De samme argumentene har kommet i alle byene der det har blitt foreslått innstramminger. Bransjens massive motstand mot forslaget grunner i frykten for å miste omsetning, og det i seg selv er et sikkert tegn på at innstramminger vil føre til mindre omsetning på byen, mindre fyll, mindre vold og et tryggere uteliv i en tryggere by.

Innstramminger alene vil imidlertid ikke løse problemene. Begrensninger på skjenketider inngår som en viktig del av pakken av restriksjoner. 80 % av ungdom som har prøvd, har fått kjøpe alkohol ute på byen, og forbudet mot å selge til synlig berusede personer blir på langt nær håndhevet slik det skal. Det er nødvendig å styrke skjenkekontrollen men ikke i stedet for kortere skjenketider. Det er først når flere tiltak brukes samtidig, at de hver for seg har noen nytte.

«Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre som du vil.» 1,5 millioner nordmenn blir hvert år plaget av fulle folk på offentlig plass. Hva politimester Bastian sier til det, kan man selv tenke seg til, og det er grunn til å høre etter når politiet over hele landet mer eller mindre unisont ber om innstramminger i skjenketidene.

Store deler av politiets ressurser brukes i dag på å være barnevakt for fulle voksne nattetid. Det er ren sløsing med fellesskapets penger. I stedet burde politiet få bruke mer tid på å gjøre noe med kriminaliteten resten av uka. Jeg syns det er vel verdt å gå hjem en time tidligere i helgene, om det kan gi et tryggere samfunn hele uka.Kristine Wessel Larsen

Bekymret ungdom i bydel Nordstrand

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere