RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja til sprøyterom


Flertallet i Rådhuset ønsker å gjøre sprøyteromsordningen permanent. ILLUSTRASJONSFOTO
Flertallet i Rådhuset ønsker å gjøre sprøyteromsordningen permanent. ILLUSTRASJONSFOTO
Flertallet i Rådhuset sa i onsdag ja takk til sprøyterom. Kun Høyre og KrF går mot.

RÅDHUSET: For SV er sprøyterommet ikke et fristed for brukere slik Høyre og KrF mener. Det er et sted hvor kommunen kan komme i kontakt brukerne som ofte er svært sårbare og svært syke mennesker, sa Marianne Borgen (SV) fra talerstolen, da bystyret sist onsdag skulle avgi sin høringsuttalelse om sprøyterom.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har utredet prøveordningen med sprøyterom, og i den forbindelse ble Oslo kommune bedt om å avgi sin høringsuttalelse.

Uenig med departementet

Forslaget innebærer at sprøyteromsordningen fortsatt skal være en valgfri tjeneste for kommunene. Dette innebærer at kravet om bemanning med helsefaglig og sosialfaglig personell videreføres, og at sprøyteromsordningen fremdeles vil være definert som en kommunehelsetjeneste.

Departementet ønsker at det fortsatt skal være et vilkår at man kun kan være i besittelse av og injesere en brukerdose med heroin, men på dette punktet var bystyret uenig. Bakgrunnen er at man mener flertallet av hovedstadens tungt narkomane ekskluderes fra sprøyterommet, fordi de ikke får injesere andre stoffer.

H og KrF mot

Beslutningen i bystyret fikk flertall mot Høyre og KrF sine stemmer. De to partiene mener et sprøyterom er med på å legalisere bruk av narkotika, og ønsket ikke å støtte at ordningen blir permanent.

Vi mener det er galt å tilrettelegge for narkotikamisbruk, det er ikke noe verdig over å gjøre det. Vi mener at man nå sier at samfunnet aksepterer bruk av narkotika, og det kan ikke Høyre være med på, sa Eirik Lae Solberg, fra talerstolen, og fikk støtte fra Aud Kvalbein (KrF).

Det Oslo og Norge trenger er flere oppfølgingstiltak. Heroin er et farlig rusmiddel og dessuten er det forbudt i Norge. Vi ønsker ikke å skape unntakstilstand fra narkotikalovgivningen, sa hun, men påpekte at standpunktet innebærer å ta rusmisbrukerne på alvor, ikke omvendt.

KrF er ikke villig til å gi opp mennesker.

Ønsker statlig finansiering

Departementet ønsker at ordningen med sprøyterom skal være valgfritt for kommunene, og ønsker derfor en kommunal finansiering. Det innebærer at dagens midlertidige ordning, der staten delfinansierer ordningen faller bort. Flertallet i bystyret går mot dette, og mener staten fortsatt bør øremerke midler til sprøyterommet. Dette fordi kommunen mener overføringene bør være så forutsigbare som mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere