*Nettavisen* Nyheter.

Ja, vi elsker charter

 

For 50 år siden satt Norges første charter- turister seg på et fly i retning sagnomsuste Syden. Nå hylles turismen absolutt alle har et forhold til i ny bok.

Klikk på bildet for å forstørre.

1. I 1968 brukte Saga Tours forste gang bilde av folk i badetøy på forsiden. (Bilde fra boka) 2. Redaktør Gry Lode Wiig finner strandbukse på Farmers Marked. 3. Eksotiske syden-drinker. (Bilde fra boka) 4. Solarium på Løkka. 5. Skille var livsviktig etter en sydentur! (Bilde fra boka) 6. Eksotiske syden-drinker på Aku-Aku. 7. Hotellene ligger som sild i tønne langs stranda. (Bilde fra boka)

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilder fra boka

Klikk på bildet for å forstørre.

Løkkas chartertips

GRÛNERLØKKA: Visste du at de første charterturene fra Norge kostet like mye som en gjennomsnittlig årslønn? Eller at charterpioneren som startet Tjæreborg faktisk var prest? Dette er bare noen av mange kuriosa som er omtalt i mimreboka «Charter – 50 år til Syden». Boka forteller også om hvordan norske charterturister har forberedt seg til turen, hvordan de har oppført seg på reisen, hvor de har dratt og hva de har brukt feriedagene til. Redaktør og Sofienbergboer Frøy Lode Wiig har storkost seg under arbeidet.

– Jeg har hatt det kjempemorsomt! Charter er noe absolutt alle har et forhold til enten de vil eller ikke, sier Lode Wiig.

Sommer,sol og skumparty

For hvem har vel ikke satt seg på et fly til det forjettede «land» Syden på jakt etter sol og varme når regnværet har ødelagt sommeren eller høsten kommer, sur og kald?

– Men hvor er egentlig dette Syden?

– Til å begynne med var Syden Spania, Hellas, Bulgaria, Kypros og Tyrkia. Før var det ingen som spurte hvor du hadde vært hvis du sa at du hadde vært i Syden. Sånn er det ikke lenger, men jeg vil nok fortsatt si at Syden er sør-Europa.

Selv måtte Lode Wiig være på hytta på Jæren, mens klassekamerater fikk dra på charterferie.

– Jeg var fryktelig misunnelig, innrømmer Lode Wiig, som riktignok fikk seg en tur til Magaluff da hun var 19.

– Vi i jentegjengen snakker om den turen ennå. Bare synd vi var der før de begynte med skumpartyene, ler hun.

– Og nå har du rett og slett laget en hyllestbok til charterturismen?

– Absolutt! Jeg vil at folk skal huske på hvor stort det var å reise. Jeg er stolt av å kunne presentere meg som en ekte charterentusiast, understreker Lode Wiig.

Eksotiske Syden

For selv om charterturer etter hvert fikk et stadig mer frynsete rykte, var Syden til å begynne med det mest eksotiske stedet i verden.

– Folk pyntet seg når de skulle på chartertur på 60-tallet. Denne typen reiser var nemlig forbeholdt fiffen, forteller Lode Wiig.

Kanskje ikke så rart tatt i betraktning at en flybillett til Syden kostet 1200 kroner i 1959, tilsvarende rundt 13000 kroner i dag. Legger du til at en gjennomsnittlig årslønn i 1959 var på 14000 kroner, sier det seg selv at en chartertur ikke var for hvermansen.

– Det var først på 70-tallet at ungdommen inntok Syden. I løpet av 80-tallet var en chartertur innen økonomisk rekkevidde for de fleste, sier Lode Wiig.

Chartertur på Løkka

Hvis du derimot har brukt opp grunkene i feriebudsjettet for i år, kan en liten sving rundt på Løkka på mange måter tilfresstille et bankende charterhjerte. Lode Wiig ramser lett opp forslag til «Charterløypa».

– Å få skille er enomt viktig når man skal til Syden. Derfor må man begynne dagen med å ta sol i solariumet i Markveien. På Farmers Market finner du alle slags souvernirer og kanskje et antrekk for kvelden? En smakebit av den autentiske tyrkiske kulturen sikrer du deg med magedans-showet i resturanten Avanot, råder redaktøren.

Og som avslutning på kvelden serverer Aku-Aku Tiki Bar fargesprakende drinker med masse pynt, selv om paraplyene riktignok ble fjernet for noen måneder siden.

God tur!


Annonsebilag