RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Veide 337 kg: )Fra dagboken til Lars Johnsen 27. September 1937: Rolf og Halfdan harpunerete i dag en størje ved Ulvøya, som veide 337 kg og er så vidt vi vet den største som er skudt i Oslofjorden. De holdt på med den i ca. 2 timer før de fik den så nær båten at de kunde få skudt den død. Den drog motorsnekken hurtigere end mann kunde følge med i en sjekte.
Veide 337 kg: )Fra dagboken til Lars Johnsen 27. September 1937: Rolf og Halfdan harpunerete i dag en størje ved Ulvøya, som veide 337 kg og er så vidt vi vet den største som er skudt i Oslofjorden. De holdt på med den i ca. 2 timer før de fik den så nær båten at de kunde få skudt den død. Den drog motorsnekken hurtigere end mann kunde følge med i en sjekte.

Jakt og fiske

Da jeg i vår presenterte en "Aktuell Historie" om Bunnefjorden, var det et gammelt bilde fra Bekkelaget vel med en kjempestor makrellstørje. En dame ringte til med og spurte om jeg kunne gjette hvor mange kilo den veide.

Det kunne jeg ikke, men hun kunne fortelle at den veide 337 kilo og var tatt 27. september 1937 av Rolf og Halfdan Johnsen, Halfdan var hennes far.Det var Ragnhild Garmann som ringte og kunne gi meg opplysningene om den svære fisken. Hennes bestefar, Lars Johnsen, drev i sin tid kolonialforretning i Mosseveien 196. Det er omtrent der Nordstrandsveien kommer ned til Mosseveien. Kjøpmannen og hans familie bodde samme sted. Ragnhilds bestefaren var en lidenskapelig jeger og fisker og opplyningen om den store fisken hadde hun fra hans dagbok. Lars Johnsen skrev nemlig nøyaktig dagbok når det gjaldt jakt og fiske, en dagbok jeg fikk låne og som nå er grunnlaget for denne "Aktuelle Historie".

Ikke jegerskrøner

"Da fortellinger fra jagten gjerne vil bli kaldt "Jegerskrøner" vil jeg få oplyse om at hva her er skrevet er virkelige oplevelser, og så faar de mulige lesere tro hva de vil. Nordstrand 1933. L. Johnsen.

Det er også bilder i dagboken som viser utbytte på jakt- og fisketurer. Det er beskrevet 72 turer på 247 sider. Jeg siterer noen bruddstykker fra dagboken:

Høstjakten 1931

Skjøt i dag 3 ryper, 2 årfugl, 7 bekkasiner, 1 and og en hare, så det ble litt forskjellig vilt i dag. Hermed er da jagten slut for i år. Vi har jo hat av og til lit dårlig vær, og rypene har av den grunn heller ikke trykket videre godt så skuddene mange ganger har gått forbi, men det må man nok finde sig i, så langt ut på høsten. Turen har ellers i alle dele været udmerket. Rex (hund red.anm.) udmerket. Gant (hund red.anm.) er godt brukelig. Enkelte gange meget bra. Prins (hund red.anm.) er umulig. Han render efter alt hva han kan tøie ut, men vi får håpe han får bedre forstan til neste høst. Samlet utbytte: 184 ryper, 7 røi, 1 tiur, 13 årfugl, 16 bekkasiner, 3 ænder og 44 ørret. I alt 224 fugl.

Lørdag 16. September 1933

I dag da vi skulde se til garnene tok vi geværer med, da vi viste det skulde være noen ænder i vannet.

Ganske riktig. Da vi kom derned fik vi se 5 stykker midt på vannet. Rolf (sønn red.anm.) la sig på den ene siden av vannet og jeg skulde forsøke å ro ganske rolig så de skulde svømme over til ham, og det lykkedes ganske bra. De kom ham på nogenlunde hold og han skjøt 3 av dem. 2 ryper, 6 ørret.

Søndag 17. September 1933

Bjarne (sønn red.anm.) kommer i dag og jeg tenker han er her ved 15 16 tiden så nu blir det å gå og stusle alene i 7 -8 timer.

Jeg skal rydde op i seteren, feie og gjøre det rent og hyggelig til han kommer. Derefter skal jeg steke rype og hare så han kan få sig en bedre middag.

Menu:

Rypestek

Hareragu

Øl og dram

Svisker med fløte

Kaffe, Punsch

Bjarne kom ved 17 tiden.

Efterat vi hadde spist og pratet en stund, var vi ned og så til garnene og fik 7 ørretter.

Høstjaktene 1934

Halfdan (sønn red.anm.) og Erik har været nedover og Rolf (sønn red.anm.) og jeg opover. Halfdan har skudt 17 ryper og 4 bekkasiner og Rolf og jeg 20 ryper og 1 bekkasin og det synes vi er en udmerket start. 10 ørret.

Tirsdag 11 September.

Udmerket vær. Mildt. 23 ryper, 1 bekkasin og 1 røi. 4 ørret.

Nordstrand 29. oktober 1936

Har i dag været en liten tur på fjorden for å se om det kunde være noen alker indenfor Drøbak efter den søndenvind som blæste for noen dage siden, for da var det nokså mange alker ute ved Gullholmen og der omkring. Rolf og jeg reiste ved 11 tiden i fint vær og blikk stille. Vi så kun en eneste alke , som vi skjøt mitveis mellem Steilene og Bjerkøen.

Slukfiske i Bundefjorden, 24. april 1937

Har i eftermiddag prøvd ørreten med sluk. Fik 1 og hadde også et bit, men fik den ikke.

20. mai 1937

Som regel er slukfiske i Bundefjorden best omkring midten av Mai og det viste sig å være tilfælde i år også. Den 13-14-16 og 18 Mai fik vi i alt 52 ørreter og deriblandt en som veide 3 kg og det er den største jeg har fisket i sjøen. I ferskvann har jeg fåt ørret på næsten 6 kg på sluk.

På en tur fisket vi ved Næsodlandet og Håøen rundt 28 ørret og 16 stk anden fisk av forskjellig slags og det er det største antal ørret vi har fisket på en tur.

26. sepptember 1937

Rolf og Th. Kildeborg var i dag ute på sjøen for å forsøke størjen. Mellem Degerud fyr og Håøya var de så heldige å få harpunert en størje. Den drog av sted med tomkanden et stykke, men så gikk den dypere og kanden forsvant.

Da det som regel ikke går lang tid før kanden kommer op igjen, gjorde de den andre harpunen færdig, da de så flere størjer i nærheten, og hadde derfor håp om å få harpunert en til, men kanden var og blev borte. Størjen hadde formodentlig gått så dypt at vanntrykket hadde trykket kanden flat. Den tåler ikke vanntrykket dypere end ca. 25 30 meter. De mistet derfor både fisk og harpunen.

Slukfiske 1938

Den 15. Mai fik vi 9 ørreter i Bundefjorden. Derav 3 på ca. 1 kg og 1 som veide 2,15 kg. Men siden har den ikke bitt. Vi har prøvd flere kvelder, men kun fått 1 fisk og jeg tror ikke det blir bedre med fisk før det kommer regn. Det har næsten ikke regnet i hele vår. Dertil har det været nokså kaldt og sterk vind hver dag.

Såmeget horngjel har det ikke været i fjorden på mange år og på sluk kan man få omtrent såmange man vil.

3. Juni 1938

Det er nu mer stormakrell i Bundefjorden en det har været på mange år. Rolf fik på garn 90 kilo.

Jeg var ute en tur på vel 3 timer ved middagstider og fik 72 stk på sluk. Den var riktig stor, optil 0,9 kg pr stk. Den blev i dag solgt på bryggen i Oslo for ned til kr. 0,20 pr. kg.

26. Juli 1938

Rolf skjøt en størje i dag mellom Filtvedt og Hvitsten. Ca. 80 kg. Det var mange å se, men vanskelig å få skud på, for de var meget skye, så han måtte stoppe motoren når han kom i nærheten av dem for ellers forsvant de og kom opp igjen utenfor skuddhold.

19. Juni 1939

Har nogle dage været en liten springhval her inne i Bundefjoren og Rolf og Halfdan har prøvd å få harpunert den uten det har lykkes.

Fik i dag 13 ørret i bundgarnet som til sammen veide vel 10 kg.

Rolf fik i dag i 7 flyndregarn ved Storflu. 18 hummer og 10 pigvar. Fin fangst.

Butikken som Lars Johnsen hadde på Mosseveien kunne sannelig tilby sine kunder fisk og vilt i store mengder som han selv hadde fisket eller skutt. En annen tanke en gjør seg, er at Norge måtte være utrolig rikt på fisk og vilt for bare ca. 75 år siden.

Det har vi alle kanskje nytte av å filosofere over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere