*Nettavisen* Nyheter.

Jakten på den perfekte kaffe

Alexander og Pia Von Der Lippe smaker seg frem til den beste kaffen. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Pia og Alexander Von Der Lippe jobber for høykvalitetskaffe som både de og kundene er villige til å betale for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brennerisjef Eystein Veflingstad vant nylig NM i aeropress. Her viser han hvordan man lager espresso. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik ser kaffebønnene ut før de brennes. Foto: Foto: Janina Lauritsen

ROSENHOLM: Du lukter kaffen før du ser hvor den kommer fra. Lukten av fersk kaffe sprer seg utover Rosenholmveien. I gatenummer seks, i et grått og anonymt industribygg, holder Lippe kaffebrenneri til. Der har Pia og Aleksander Von Der Lippe brent sin egen kaffe siden 2008.

– Vi lager 40 tonn kaffe i løpet av året, så det er eksklusiv vare, sier Pia Von Der Lippe.

Lippe har mest kaffe fra Afrika og Sør-Amerika, og litt fra Asia. Selv syns de Afrika har den mest spennende kaffen, med en stabil og god kvalitet. Men de har ikke bundet seg til noen typer, de smaker seg frem fra år til år. LES OGSÅ: Fikk visdomsord av Nelson Mandela som tolvåring

One farmer, one roasted

Prosjektet «One farmer, one roasted», som Lippe jobber gjennom, sørger for at bonden får en god prisfor kaffen. Prosjektet gir bonden hjelp til selvhjelp, så arbeidet blir mer bærekraftig.

Lippe praktiserer direktehandel, og de er opptatte av at bøndene leverer høy kvalitet, slik at de kan betale dem mer.

– Bøndene vi kjøper kaffebønner av, fortjener å få en god pris. Jo nærmere du er bonden, jo tryggere er du på at det blir en grei pris, også vet du at det er han som får pengene.

Lippe må jobbe langsiktig med land som har en annen tankegang, siden bøndene er vant med å bli lurt og dermed få luselønn.

– Vi lærer dem at de skal plukke de beste kaffebærene og sortere dem. Vi jobber for høykvalitetskaffe som både vi og kundene er villige til å betale for, fordi den har en veldig god smak, sier hun.

Lippe kan fortelle historien om kaffebønnene videre, fordi det er mye mindre forhold på gårdene de bruker.

– Vi har fått 10 sekker fra Costa Rica, og det var alt som var å få. Så da er det bare vi som har den kaffen.

Cupping

Lippe setter opp cupping, altså kaffesmaking, hver fredag kl. 12.30. Da kan både bransjefolk og folk som bare liker kaffe, få være med. De har gjerne blindtester på kaffen, fordi det er viktig å smake, og ikke bare ta det man tror er godt på grunn av hvor kaffen kommer fra.

– Folk må gi beskjed på forhånd om de kommer. Vi gjør det hver fredag for vår egen del, men det kommer bransjefolk fra nært og fjernt. Men du må ikke kunne noe om kaffe for å være med.

Cupping er mer enn å bare smake på en ferdig kopp kaffe. De sjekker avvik fra kopp til kopp ved å lukte, slurpe og smatte. Det er samme kaffetype i alle koppene, men det er fem forskjellige brenneprofiler.

– Først lukter vi på alle. Det er viktig å ikke ha parfymert såpe på hendene, det ødelegger alt, sier Alexander Von Der Lippe.

Så heller de på vann og lukter mens kaffen trekkes i fire minutter. Deretter bryter de kaffen, rører helt ned i bunnen, virvler og lukter. Så skal de endelig smake.

– Vi slurper veldig for å få smaken ordentlig inn, sier han.

LES OGSÅ: Manglerud bad er stengt på ubestemt tid

Vanlige feil

Pia har gode råd til hvordan man kan få en best mulig kaffeopplevelse, og hvordan man kan unngå vanlige feil som folk ofte gjør.

– Det folk gjør feil, er at de kjøper ferdigmalt kaffe og tror den kan oppbevares lenge. Jeg anbefaler folk å ha en kaffekvern og å rense trakteren. Det er en billig investering for god smak, sier hun.

Hun understreker at renhold og ferskhet er spesielt viktig og oppfordrer folk til å undersøke når bønnene ble brent.

– Kaffen kan selges lenge uten at det er skadelig, men smaken forringes kraftig etter bare én til to måneder etter brenning. Folk har ikke den bevisstheten.

Pia presiserer at hos dem får ikke folk kjøpt gammel kaffe, men også at man ikke burde bruke kaffen med én gang.

– Kaffen vår smaker best fra og med åtte dager etter at den er brent. Den må luftes før den brukes. Hos oss får du ikke kjøpt kaffe som er eldre enn én til to uker.

Det finnes også hjemmeutstyr til brenne egen kaffe med, men dette er ikke noe Pia anbefaler.

– Det er vanskelig å ha kontroll. Det går an, men jeg har ikke hørt om noen som er helt fornøyd.

Baristakurs

Lippe holder baristakurs for privatpersoner, tre til fire ganger i halvåret. Her lærer folk både teori og praksis.

– Vi ønsker å lære dem å stille kverna riktig for å lage espresso, justere vannmengde, lære å steame melk og å rengjøre maskina slik at alt smaker godt. Hvis kaffemaskinen ikke er rengjort, kan det bli dårlig smak på kaffen selv om du har gjort alt annet riktig. Ingen kurskvelder er like, det spørs hvem som kommer. Du har alltid nye ting å lære, selv om du har jobbet lenge i bransjen.

Pia sier det er greit å eksperimentere med kaffen, men da må du vite hva du gjorde og hvorfor det ble bra.

– Det som er så gøy med kaffe, er at du kan få så mange smaker du ikke visste om. Det kommer an på hva bonden har gjort med kaffebærene og hvordan den brennes og til sist hvordan den tilberedes.

Lippe kaffebrenneris egen kaffebrenner, Eystein Veflingstad, har nettopp vunnet NM i aeropress. Han har mange gode tips til hvordan man lager god kaffe.

– Vi lærer bort grunnleggende kunnskap for å lage god kaffe. Vi forteller kort om kaffemaskinen, for eksempel riktig vanntemperatur og trykk. Maskinen kan være så fancy som bare det, men du må ha kontroll på den. Det er fy-fy å jobbe med altfor grov kaffe, det blir trygg og kjedelig espresso. Og mange varmer melka for mye og diller for mye med kaffen, da blir det feil.

De må følge med på nye trender, men Veflingstad prøver helst å unngå å drikke kaffe på kaféer.

– Du blir sær og vanskelig når du jobber med å brenne egen kaffe. Jeg har smakt mye godt, men mye rart på veien dit.

Veflingstad poengterer at nivået er bedre i Oslo enn mange andre steder.

– Oslo er en av de store kaffehovedstadene. Byen er en god ambassadør, og en kultur for lysere brenning av kaffe har vokst frem her. Dette fenomenet har vært godt hjulpet av over gjennomsnittet god kaffe og tilgang på vann med lite salter. Lys kaffe fremhever problemer som måtte befinne seg i kaffen. Du kan gjerne gjemme problemer ved å brenne mørkere, sier han.

LES OGSÅ: Tidligere Sigrid-siktet anmelder politiet

Tilfeldig at de havnet i kaffebransjen

– Det var litt tilfeldig at vi begynte med dette, men vi fortsetter fordi kaffe er en spennende råvare å jobbe med og fordi det er spennende å begynne med noe eget og å få det til å funke, sier Alexander.

Oslo har blitt en av hovedstedene for kaffe og Von Der Lippe følte de ble med på å etablere det, siden de har vært med siden entusiasmen startet.

– Vi traff spikeren på hodet med markedet og interessen. Nå hadde det derimot vært tøffere å begynne.

Steder som har Lippes kaffe er blant andre Steam Kaffebar, Åpent Bakeri, Brødbakerne, Kolonihagen og Garmanns.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag