RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakten på det perfekte egget

Det viktigste med å spise sjokolade, er at man blir i godt humør av det, sier Kristine. Påsken står for tur, og vi ble med på påskeeggproduksjon hos Kristines Franske Fristelser.

MARIENLYST: Konditor Alain har jobbet på Kristines Franske Fristelser i Kirkeveien i 10 år, og forteller lidenskapelig at han får nye kreative opplevelser hver dag på jobb.

Det begynte med at jeg traff Alain, og han lagde så forferdelig gode kaker, sier Kristine. Den blide damen er kjent i nærmiljøet for sin vennlighet og gode service. Kanskje ikke så rart at humøret er på topp for den tidligere blomsterdekoratøren, der hun står bak innbydende fristelser, som får munnen til å løpe i vann, for samtlige kakemonser. Ekteparet har vært med på å bringe tradisjonell fransk kakekultur og bakeverk til landet, og trives i de koselige lokalene i Kirkeveien 98.

Det er frukttertene vi er særlig kjente for, sier Kristine. Hun forteller at kaken har fått tilnavnet Rembrandt, og det er lett å se assosiasjonene til kunstens verden. Når Lokalavisens journalist kommer inn i lokalet, spør en kunde hva speltmel er, hvorpå Kristine svarer at det er ubehandlet hvetemel. En del av de smørrike croissantene er blitt byttet ut med et noe sunnere alternativ, bestående av altså speltmel. Men nok om sunnhet, å la oss heller snakke om påskeeggkreasjonene til Alain.


Konsentrasjon

Det er ingen tvil om at eggene lages på impuls, og under ulike former for inspirasjonskilder.

Vi prøver å lage forskjellige egg hvert år, sier Alain. Den blide mannen lever og ånder for kreasjonene sine, og instruerer lærling Madeleine på en avslappet måte.

Han sier alltid at jeg må smile mer, sier Madeleine, som ser dypt konsentrert ut under påskeeggproduksjonen.

Jeg kunne ikke hatt noen bedre jobb, sier konditor Ragnild, som for anledningen jobber seg gjennom andre godbiter, som ulike typer syltetøy. Hun har jobbet på konditoriet i snart fire år, og trives i de sjokoladeduftende lokalene.

Jeg spiser ikke veldig mye kaker, men det hender jo at vi tar oss smaksprøver, sier hun. Hos Kristine lages alt fra bunnen av, og sjokolade er selvsagt hovedingrediensen i påskeeggkreasjonene. Her skal alt gjøres nøye, med riktig temperert sjokolade, avkjøling og sirlig dekorasjon.

Hvis noe går i stykker når vi støper sjokoladen, er det heldigvis mulig å rette det opp, forsikrer Alain oss om. Han kan ikke engang telle hvor mange påskeegg som lages i løpet av en dag. I former helles varm sjokolade forsiktig, to ganger etter hverandre, og står så en stund og stivner. Videre settes formene til avkjøling, og så starter den tøffe prosessen med å få ut sjokoladeeggene hele.

Her brukes bare den mørkeste og beste sjokoladen, som inneholder 70 prosent kakao. Selve støpeprosessen krever konsentrasjon og fingerferdighet, men både Alain og Madelene ser ut til å klare jobben.


Frankofilt

Kristine forteller at det har blitt flere frankofile mennesker siden den gangen hun startet opp, og at folk er vant til franske bakerverk. Hun har selv med tiden blitt svært opptatt av å smake, og definere kvalitet av alla slags mat og varer.

Sjokolade er proppfull av antioksidanter, kommer det fra Kristine. Helseeffektene er mange når man spiser mørk sjokolade, så den dårlige samvittigheten trenger ikke å være til stede.

Det viktigste er at man blir i godt humør av å spise sjokolade, sier hun med et stort smil om munnen.

Alain lager for anledningen påskeegg, som vekker assosiasjoner til en svunnen planet, men denne tanken forsvinner raskt da noen ekte gule påskekyllinger settes på til pynt.

Den øverste delen er til de voksne, og den fargerike er til barna, sier han blidt. Påskeeggene finnes i alle størrelser og forskjellige farger, og er en drøm for øyet. Kunder finner også tradisjonelle norske påskeegg her, selv om Alain ikke helt har dreisen på akkurat dette.

Det finnes ikke slike egg i Frankrike, sier han. Påskeeggene koster fra 150 kroner og oppover.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere