*Nettavisen* Nyheter.

Jakten på pedagogene

Assistent Nina Solum i Huseby barnehage vet det er mer penger å hente andre steder. Lønn er viktig, men det er trivsel også.

Bydel Vestre Aker må stå på for å besette stillinger i barnehagene i høst. Seksjonsleder Sigrid Skrolsvik i barnehageseksjonen er optimist, men innrømmer at det er hard kamp om arbeidskraften.

HOVSETER: Nærmere 30 stillinger skal være besatt i de kommunale barnehagene i Bydel Vestre Aker til høsten. Bare i Persbråten barnehage, som åpner i høst, skal 16 stillinger på plass. Samtidig har det aldri vært så stor mangel på førskolelærere i Oslo. Det utdannes ikke nok førskolelærere.

Vikarene vokser heller ikke på trær. Bydel Vestre Aker har allerede engasjert vikarbyrå i jakten på ekstrahjelperne.

Optimist

Samtidig er det stor konkurranse om arbeidskraften fra andre bydeler og kommunene Asker og Bærum.

– Vi tror vi skal greie å fylle opp stillingene til høsten. Tidligere erfaringer viser det. I august kommer det også et nytt kull ferdigutdannete førskolelærere. Siden søknadsfristene ikke er gått ut ennå, er det vanskelig å si hvordan vi ligger an. Men det er ingen enkel jobb å få fylt opp stillingene. Signalene vi har fått tyder også på at det ikke utdannes nok pedagoger.

Lokker med høyere lønn

Mens Oslo sliter med å få tak i nok folk, er Asker og Bærum på offensiven. Ifølge Bærum kommunes nettsider, lokkes det med 25.000 kroner i ekstra tillegg til de som tilbys jobb. Kommunen har besøkt høyskolene i Oslo og Trondheim for å rekruttere førskolelærere. I tillegg har kommunen satset tungt på lokkekampanjer i media.

– Lønn er viktigst

Lisbeth Christiansen, leder i barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet i Oslo, mener høyere lønn må til for å dekke etterspørselen.

– Det aller viktigste Oslo kan gjøre er å sette opp lønnen. Frynsegoder som kursing og utdanning er viktig. Men hjelper ikke så mye så lenge lønnen er lavere enn i nabokommunene, sier hun til Aftenposten.

Merker konkurransen

Skrolsvik merker konkurransen fra Asker og Bærum. Når Bydel Vestre Aker tilbyr førskolelærere jobb, har de ofte flere andre tilbud å velge mellom.
– Vi registrerer at Bærum er på offensiven. Jeg så de brukte mye penger på å invitere presse og andre for å lokke til seg folk. Sånt har ikke vi midler til. Og det er klart vi har en grense på hvor mye vi kan tilby i lønn i en konkurransesituasjon.
Da må det lokkes med andre ting.
– Bortsett fra litt lavere lønn, og at vi ikke kan tilby tjenestebolig, mener vi at vi er attraktive. Lønn er viktig, men betyr ikke alt. Da må vi heller prøve å overtale og lokke folk med at vi har en fin bydel og godt arbeidsmiljø. Vi mener vi er attraktive nok. Hvis vi måtte overby andre på lønn, kunne det lett komme ut av kontroll.

Trives på Huseby

Assistent i Huseby barnehage, Nina Solum, vet det lokkes med mer penger i Bærum. Foreløpig lar hun seg ikke friste. Huseby barnehage er for øvrig en av 12 barnehager i Bydel Vestre Aker som jakter på folk.
– Jeg bor på Ensjø. Det ville blitt i lengste laget for meg å dra til Bærum. Dessuten trives jeg veldig godt her. Du blir ikke rik i denne jobben. Lønn betyr en del, men ikke alt. Trivsel og en god arbeidsplass er vel så viktig, mener Solum.
Det er klart vi har en grense på hvor mye vi kan tilby i lønn
Sigrid Skrolsvik

LES OGSÅ: Barnehager i Oslo: Se stor oversikt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.