*Nettavisen* Nyheter.

Jakter bokspenning

vet at det ikke er noen vei tilbake. Han er og blir en boksamler. Denne uken blir det flere besøk til Lions Club Oslo/Bergs bokmarked for å finne bokskatter til samlingen.

Boksamlere løper inn på Vestre Aker skole når Lions Club Oslo/Berg åpner dørene til sitt bruktbokmarked.

ULLEVÅL HAGEBY: Per Nikolaisen forklarer enkelt hvorfor det er kø utenfor lokalet i helgene.

– Det er i løpet av de første ti minuttene det skjer, da må man først inn i lokalet. Alle her er jo på jakt etter sjeldne og verdifulle bøker, smiler Nikolaisen mens han iherdig "skanner" hyllemeter etter hyllemeter.

40.000 bøker venter på deg

Han er en av de mange boksamlerne som ikke bare besøker bokmarkedet årlig, men også daglig så lenge det er åpent. På Vestre Aker skole er det plass til rundt 15.000 bøker i hyllene, men Lions Club Oslo/Berg kan friste med totalt 40.000 titler. Inntektene går uavkortet til hjelpetiltak i nærmiljøet, nasjonalt og internasjonalt.
– Vi leter ikke etter noe konkret, men vi vet når vi skal slå til, forklarer Per Nikolaisen.

Beinhard konkurranse

Bjørn Hovde står like ved siden av ham, og studerer ryggen på bøkene like intenst som Nikolaisen. Boksamlerne befinner seg i et skattekammer.
– Vi er kanskje en kjerne på 15 til 20 boksamlere, som er ute hver helg og leter. Konkurransen oss imellom er beinhard. Det gjelder å hele tiden vite ting som ikke de andre vet, flirer Nikolaisen.
Hvor mange bøker har du hjemme da?
– Vi deler ikke sånt, sier Bjørn Hovde lurt.

Søker spenning

– Det er spenningen som gjør at jeg er boksamler. Du sitter hjemme og vet ikke hva du vil finne. Det er tilfeldig, og når man da finner en godbit så blir man veldig glad. Dette er en hobby du har hele livet, sier Hovde.
I hånden holder han en gammel og nydelig innbundet sort bok.
– Den her tar jeg med meg fordi den er bundet av Refsum, omtrent den eneste bokbinderen vi har hatt i Norge. Også er vi boksamlere selvfølgelig på jakt etter 1. utgaver. Det er vi alle, sier boksamleren.
Men en CD har også funnet veien i Hovdes etter hvert store bokstabel.
– Ja, det er en signert Ole Ivars CD. De er jo fra Hedmark, ler Hovde.
Per Nikolaisen kommer bort. Han lurer på om boksamleren gir fra seg sine innerste hemmeligter.
- Å nei, jeg forteller kun om det generelle, forsikrer Hovde.

5.000 nye titler kommer på fredag

Uansett om du er på jakt etter bøker for en billig penge, om du samler, eller bare liker å lese, så er det mer å få med seg på bokmarkedet enn bare bøker. Det er mange historier som utfolder seg nettopp der, midt blant alle menneskene som studerer tusenvis av boktitler.

På fredag settes 5.000 nye bøker ut i hyllene på Vestre Aker skole.

Åpningstider: Mandag til fredag 17–20, lørdag kl. 10-18 og søndag 13–18.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag