Jakter meitemark for Forskningsrådet

Amalie er en av elevene som graver etter mark.

Amalie er en av elevene som graver etter mark.

17 klasser fra seks skoler i Oslo har meldt seg på i en dugnad for å kartlegge antall arter av meitemark i byen.

Maria forsøker å snakke med marken.

BØLER: Noen liker seg best i komposten, andre i skogsbunn. Lang meitemark, grå meitemark, rosa meitemark, kompostmeitemark… Hele 19 arter av meitemark er observert i Norge. Nå skal lokale elever ut og lete etter dem.

Plass til flere

– Vi håper mange blir med! For å få fullstendige kart over utbredelse er vi avhengige av at skoler fra alle deler av landet blir med. Her kan én klasse fra eller til bety mye for sluttresultatet! sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén.

Forskningsrådet arrangerer kartleggingen sammen med Nettverk for miljølære.

Nasjonal kampanje

Til sammen har 216 klasser fra 107 skoler meldt seg på den nasjonale skolekampanjen.

Fra Oslo er Marienlyst skole, Gamlebyen skole, Huseby skole, Bøler skole, stiftelsen Nyskolen i Oslo og Nøklevann skole representert.

Lite dyr med stor betydning

Skolenes resultater vil overføres til Artsdatabankens offisielle utbredelseskart, en viktig digital samling til bruk i forskning. Artskartene for meitemark har i dag store hvite flekker, som forskerne håper flest mulig skoler vil være med på å fylle ut.

– Dessuten er dette en anledning til å lære mange fascinerende fakta om et veldig vanlig lite dyr, som lever overalt, som alle har et forhold til og som er uhyre viktig for jordkvalitet og matproduksjon, sier Arvid Hallén.

Lært mye nytt

– Jeg har lært mye nytt om meitemark allerede, sier Hallén.

– For eksempel har jeg aldri reflektert over at det finnes ulike arter, og så har vi altså 19 stykker. Og det er langt flere av dem enn jeg ville trodd: graver man i god jord, er det vanlig å finne 350 meitemark på en kvadratmeter!

Kvalitetssikres av forskere

– Etter å ha gravd frem et antall meitemark skal elevene artsbestemme dem etter beskrivelser og bilder som er tilgjengelig på nettet. De skal også ta bilde av marken. Både bilde av marken og elevenes konklusjon på hvilken art det er, skal registreres på nett.

Meitemarkekspertise ved Bioforsk skal kvalitetssikre informasjonen som er sendt inn. De meitemarkbildene der forskeren kan verifisere arten vil bli overført til Artsdatabankens artskart.

Selve meitemarkjakten skal foregå i uke 37-39 og avsluttes under Forskningsdagene 1. oktober.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag