Jamils metode skaper gode relasjoner

SVÆRT POSITIVT: Gunn Eikeseth Indrevær og Jamil Syed i Bydel Alna informerte nysgjerrige ansatte fra hele Oslo om prosjektet "Bo sammen", der folk møtes i regi av borettslagets kursdeltakere, for å bli mer sosiale og bidra til et bedre miljø.

SVÆRT POSITIVT: Gunn Eikeseth Indrevær og Jamil Syed i Bydel Alna informerte nysgjerrige ansatte fra hele Oslo om prosjektet "Bo sammen", der folk møtes i regi av borettslagets kursdeltakere, for å bli mer sosiale og bidra til et bedre miljø. Foto: Foto: Julie Messel

– Det er helt urealistisk å tro at folk som kommer rett fra et afrikansk landsbyliv skal mestre blokktilværelse på Furuset, sier Jamil Syed fra Alna.

ÅPENT: Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen var tilstede.

PÅ PLASS: Anila Nauni jobber med boligsosiale utfordringer i bydel Grorud.

VANSKELIGSTILTE: Bydel Bjerkes Synnøve Bystøl snakket om bydelens arbeid med å tilrettelegge boliger for vanskeligstilte grupper.

OSLO: Den populære norskpakistaneren er kjent for mange som en ivrig ambassadør for å få folk til å leve sammen, og en som taler varmt for at folk flest er de som best de kan bidra til at borettslaget blir et godt sted for alle å være.

– Bomiljø er viktig. Det sosiale er nøkkelen til god integrering, sier Syed.

LES OGSÅ: Jamil Syed er årets navn i Groruddalen

Sammen med Gunn Eikeseth Indrevær snakket han foran en fullsatt sal på Thon hotell Linne, mandag formiddag om Alnaprosjektet Bo sammen.

20 år i samme oppgang

Her inviteres folk fra alle borettslag i bydelen til å være med som kursleder i sitt eget borettslag for å skape gode relasjoner beboerne imellom.

– Det er ikke gitt at folk som kommer fra en helt annen kultur skjønner at de selv må være med å rydde opp og bidra i dugnadsarbeid i borettslaget. For mange er dette noe som de som driver og eier blokka og gården må gjøre. Men når man har møtt hverandre på en samling, er terskelen langt lavere for å snakke sammen i heisen. Folk kan ha bodd i samme oppgang i 20 år, og aldri snakket sammen. Slik bør det ikke være, sa Syed.

Han har gode erfaringer fra prosjektet.

Det var Velferdsetaten som arrangerte seminaret for Oslo kommune denne mandagen der tema var nettopp boligsosiale utfordringer.

Bydel Groruds Anila Nauni snakket om nødvendigheten av å tenke helhetlig og overordnet og behovet for at tanken om boligsosialt arbeid må inn i plandokumenter tidlig.

Husbankens Katrine Mauseth Woll berømmet den kompetansen de fire groruddalsbydelene har opparbeidet seg når det kommer til dette feltet.

Trenger 2500 boliger

For det er ikke tvil om at Oslo trenger langt flere kommunale boliger, og boliger for vanskeligstilte.
– De neste tre årene trenger Oslo 2500 nye kommunale boliger. Det er ikke gitt at folk bor kort i disse boligene. Gjennom våre beboerbesøk viser det seg at folk kan bo flere generasjoner i samme kommunale leilighet, fortalte eiendomsdirektør boligbygg Oslo kommunalt foretak, Erik Øimoen.

LES OGSÅ: Brenner fire ganger så ofte i kommunale gårder

Han skal pusse opp 300 bad i 2013, og legger ikke skjul på at foretaket trenger tomter og bestillinger for å kunne hjelpe folk med en trygg og god bolig.

Bydelsoverlege i bydel Grorud Siri Schøyen Seterelv har opprettet eget hygieneteam i bydel Grorud. Hun får årlig mellom 20- 30 henvendelses angående beboere i bydelen som ikke er så gode på nettopp det å bo, og der deres boevne blir til en helseplage for naboer. – Disse menneskene kan vi hjelpe, sa Seterelv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.