*Nettavisen* Nyheter.

Jan Bøhler (A) vil ha mer natur

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (A) vil prioritere Nordmarka og mener at kraftlinjene fra Sogn/Gaustad skjemmer naturen. Arkivfoto

Leder av Oslo Arbeiderparti, stortingsrepresentant Jan Bøhler, prioriterer nedleggelse av høyspentlinjene fra Sogn. Det betyr eventuelt at den nye kraftlinjen vil gå gjennom bydelene Ullern Og Vestre Aker.

Klikk på bildet for å forstørre.

BU-leder i bydel Nordre Aker,Bent Gether-Rønning, (H) tar beboerhensyn.

OSLO VEST: På et seminar hvor Statnett presenterte planene for det nye strømnettet for Oslo hadde Jan Bøhler et innlegg. Han snakket varmt om betydningen av ny infrastruktur i Groruddalen og fjerning av nærføringer av høyspentlinjer i østlige deler.

Prioriterer attraksjon

Da han kom til hovedføringen inn til Oslo, hvor det er to alternativer, Ringerike–Smestad og Ådal–Sogn, vil han gå for at denne legges fra Smestad og videre gjennom Mærradalen, Hovseterdalen og Sørkedalen. Det er konsekvensen av hva han sa på seminaret.

Han sa at den delen av Nordmarka hvor det går doble linjer fra Sogn i Nordre Aker, har stor nasjonal betydning. Han mente dette er det viktigste nasjonale friluftsområde brukt av mange, hvor det også ville komme OL og VM i fremtiden.

– Det er for mange steder som er preget av ledningsnettet, sa Bøhler og så det som en fordel å bli kvitt to ledningsnett og bli sittende med ett.

– Et område jeg vil prioritere mye er å ta hensyn til det som har stor betydning som nasjonal attraksjon og som de aller fleste bruker, sa Bøhler og viste til området med utgangspunkt fra Frognerseteren og Holmenkollen.

Les også: Monstermaster i Mærradalen

Enighet i vest

Naturlig nok er politikerne i bydelene Vestre Aker og Ullern mest opptatt av at en ny, ekstremt kraftig høyspentlinje vil berøre 5000 beboere i nærområdet. Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker har enstemmig uttalt at Smestad–Ringerike-alternativet må avskrives, da dette berører altfor mange husstander i forhold til Sogn – Ådal-alternativet, som berører rundt 500 beboere.

Les også: Høyspentkrig i Oslo vest

Bydelsutvalget i Bydel Ullern har ikke behandlet saken ennå, men BU-leder Carl Oscar Pedersen (H) er klar i sin tale.

– Det er veldig mange mennesker som blir berørt om den nye kraftlinjen blir lagt her. Det vil skape frykt i befolkningen og få mange uheldige konsekvenser også for friområder som Mærradalen. Selv om vi ikke har behandlet saken er jeg hundre prosent sikker på at BU er enig med meg i dette, sier Pedersen, som viser til at selv om det går en linje med master i dag, så er dette en reservelinje som ikke er i bruk.

Nordre Aker vil ha linjen

Bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker har heller ikke hatt saken til behandling ennå. Bydelen risikerer altså at det doble løpet fra Gaustad blir erstattet av den nye kraftlinjen.

BU-leder Bent Gether-Rønning (H) tror at å legge kraftledningen inn til egen bydel er det mest fornuftige.

– Valg av trasé for sentralnettforbindelsene gjennom Nordmarka/Sørkedalen er et av punktene som vil berøre Nordre Akers innbyggere. Utredningen er ganske klar på at den østlige traseen, Ådal-Sogn, vil berøre færre fastboende enn traseen Ringerike-Smestad. Samtidig går Ådal-Sogn gjennom en større del av Marka. Ved en modernisering av Ådal-Sogn traseen vil man få et smalere ryddebelte, men høyere master. Om dette er positivt eller negativt vil det helt sikkert være delte meninger om, sier Gether-Rønning, som er mest bekymret for en tverrforbindelse.

– Det antydes i utredningen at spesielt tverrforbindelsen Smestad-Sogn må forsterkes dersom traseen Ringerike-Smestad velges. Dette kan få negative konsekvenser for beboerne langs denne traseen. De største ulempene ved høyspentstrekkene i bydelen er knyttet til tverrforbindelsen Smestad-Sogn-Ulven. Deler av denne høyspenten har blitt gravd ned (Grefsenplatået-Akebakken) og det er et sterkt ønske om å grave ned hele eller deler av det gjenværende strekket, sier Gether-Rønning.

Vil grave ned

– Skal jeg våge meg på en konklusjon, med forbehold om en grundigere gjennomgang, ser det ut som Åmot-Sogn vil være det beste alternativet både for beboere i Nordre Aker og Vestre Aker. Dersom man samtidig kan få til en nedgraving av en større del av tverrstrekket Smestad-Sogn-Ulven, spesielt der dette berører eksisterende og fremtidige boliger, vil Nordre Aker være godt fornøyd, sier Gether-Rønning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.