Janken og brønneventyret i Brasil

Endelig vann: Janken Fensholt sto for boringen og oppdagelsen av vann i den lille landsbyen Campo Redondo i Brasil. her sammen med en glad lokalbefolknig.

Endelig vann: Janken Fensholt sto for boringen og oppdagelsen av vann i den lille landsbyen Campo Redondo i Brasil. her sammen med en glad lokalbefolknig. Foto: Foto: Privat

Jankens «feilinvestering» endte med vann til en hel landsby i Brasil, fire servitører på Norgestur og en æresborger-tittel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjemme: Hjemme på Korsvoll 17.mai 2011 med Beto, Erinaldo, Cassio, Eduardo, Janken og Joakim.Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Fotball: Glad gjeng i Brasil med nye fotballdrakter fra Janken.Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Boring: I februar i år var boring etter vann for fullt i gang. Arbeidet blir ferdig i april.Foto: Privat

KORSVOLL/BRASIl: – Det hele startet med en feilinvestering for jeg ville kjøpe leilighet i Brasil for så å selge den videre, sier murmester Janken Fensholt.

Men etter en snarvisitt til Tabatinga for fire år siden, en liten søvnig ferielandsby for rike brasilianere og noen utenlandske turister- ble forelskelsen fort et faktum. Murmester Janken og kona Marianne fant raskt ut at her ville de selv ha famieliens feriebolig for ekteparet og tre barn.

Nå er Janken i Tabatinga rundt syv ganger i året, og vennskap med fire servitører på den eneste restauranten i i landsbyen førte til nye eventyr.

Janken inviterte fire menn, som aldri før hadde flydd eller forlatt Brasil, på besøk til Norge i mai 2011 i nesten to uker, hvor opphold og flybilletter sto på Korsvoll-mannens regning.

Den reiseglade Janken hadde tidligere bodd i Rio på 80-tallet, da faren som jobbet som flyver i SAS og familienfikk reise nærmest fritt rundt i verden.

Paradis og engasjement

– Det er en fantastisk strand der, og ellers ikke så veldig mye annet, sier han med lengsel i blikket.

Med en behagelig temperatur på 25 plussgrader er det ikke rart at han trives i Brasil. Men paradiset vekket også engasjement.

Det strøkne huset han og familien inntok var langt fra gjennomsnittsstandaren på boliger for lokalbefolkningen, og Janken, som er kjent for å være snill, fikk raskt utvidet horisonten

Etter flere timer fotball øl, mat og prat med servitørene på restauranten Flutuante do mar(stille vann), fikk han og kona være med hjem til deres landsby, Campo Redondo. Bare tre timers kjøring inn i landet med døde kuer liggende i veikanten, skulle det vise seg å være et ganske annerledes liv.

100 fotballdrakter

– Her er det ganske kummerlige forhold, forteller Janken.

Fellesinteressen for fotball og ønsket om å glede barna på den lokale skolen førte til at Janken og Flisekompaniet as sponset fotballdraktene. Den lille landsbyen skulle vise seg å ha større problemer enn mangel på fotballdrakter-mangel på drikkevann.

En tankbil uten drikkbart vann kom med jevne mellomrom innom landsbyen, og dette vannet rakk bare med til det mest nødvendige. Den lille skolen kunne sjelden tilby barna mat siden det ofte var vannmangel.
– For mange av barna var dette det eneste måltidet de fikk i løpet av dagen, sier Janken, som fort fattet interesse for å finne en løsning på problemet
– Det er hyggelig å være litt spandabel, sier han. Nå skal det sies at hvis noen av vennene i Brasil en dag får flere barn er det mye som tyder på at de blir hetende Marianne og Janken- oppkalt etter de vennlige «gringoene» ( ja, det er det alle utlendinger blir kalt av lokalbefolkningen her. journ. anm.)

Vann til folket

Janken tok fatt på vannproblemet ved å ha en geolog med på laget og ordnet alt det praktiske, for så å få klarsignal fra borgermesteren i byen om at kommunen skulle stå for vedlikehold av brønnen, hvis han selv sto for boringen.
For 70 000 kroner ble boringen og alt ordnet. Etter prøveboring i februar i år var mye av arbeidet i gang, og i april skal han ned å se på resulatet med en flunkende ny brønn i by`n - og en ny tittel som æresborger-utnevnt av ordføreren selv!

– Det viktigste er at de får vann, sier Janken, Med et par gode kompiser (Harald Astrup og Autogen As) med på laget, velvillighet fra lokalbefolkningen og selvsagt initiativet fra de fire servitørene, kan landsbyen nå nyte godt av brønn og vann nok til alle.

Annet tempo

Janken trives med det noe mer rolige livet i Brasil.
– Jeg tror de sover litt bedre om natta der, sier Janken som ofte kjenner på tidsksjema og en mer stressa livssituasjon i Norge.

Da servitørene kom til Norge synes de det var flott med stort hus og mange biler, men de ville på ingen måte leve samme livet selv.
– De vil ikka ha alt selv for det blir for mye å ta seg av, sier Janken.

En annen ting brasilianerne liker er å feste og danse, noe som ikke byr Janken imot. Janken vil aller helst fylle et helt fly med brasilianere som får komme til Norge, men noe som er helt sikkert er at det blir en ny ferietur på serviører of kaskje familier om litt. Da kan de kjøre med «Brasmobilen», spesielt innkjøpt for det første norgesbesøkee, feste og se Norge.

Gi noe tilbake

Han har selv vært fattig, men har også vært heldig i livet. Derfor er det ekstra godt å kunne gi noe tilbake til folk med en gjennomsnittslønn på 1500 kroner- som mange i Brasil har.
Janken ble selv murer, akkurat som både bestefar og oldefar.
– Jeg har hatt flaks, har jobbet mye hatt snille foreldre og svigerforeldre, sier Janken.

– Det gir meg en veldig glede av å være snill, spesielt mot de som trenger det i Brasil, sier han.

Nå gleder han seg til å se vennene igjen om litt, og da pakker han bare en ryggsekk med laptop og badeshorts, vel å merke ikke speedo, som de aller fleste bruker i Brasil- for det er fremdeles iikke blitt en hit for Janken.

Planen er å lære seg portugisisk og på sikt ta en etterlengtet ubrukt «pappaperm» om noen år - lære språk, se fotball og ta livet med ro. Så gringoen Janken blir kanskje brasilianer på sikt, hvem vet?

Enn så lenge koser han og fanilien seg på Korsvoll, og han flytter aldri fra Bydel Nordre Aker,
– Det er en fantastisk fint sted å bo, sier Janken, som aldri har bodd i en annen del av byen-heller ikke kona. Nært skogen og Majorstuen, utdyper han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.