RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japansk teaften

Den lille butikkjeden Le palais des thes startet med ti butikker i Frank-rike for 15 år siden. Nå finnes to i Belgia og Tokyo, en i Beverly Hills og én på Majorstuen.

MAJORSTUEN: De små lokalene i midten av Vibes gate var fylt til randen av mennesker da butikken holdt offisiell åpning torsdag 7. september. På besøk var gjester fra både Japan og Frankrike. Japansk, engelsk og franske dialekter stakk seg ut av den ellers så jevne summingen i rommet. Kyss, kyss på begge kinn. Franske venner og bekjente fra søsterkjeden Oliviers som har butikk borte i gaten ønskes velkommen.

Begeistring

Så snart man har plassert en fot innenfor butikklokalene, plasseres en enkel liten tekopp i hånden. Smaksprøver av japansk, taiwansk og kinesisk te serveres til gjestenes ville begeistring. Summingen avtar og en panikk av ikke å befinne seg på riktig sted i lokalet overtar. I et av lokalenes små hjørner ligger et strieteppe på gulvet. På teppet står en stor tekanne som det ruker av. En hvit mann som ser ut til å være lite asiatisk er ikledd en tradisjonell japansk drakt og sandaler. Han bøyer seg flere ganger over det kokende tevannet. Han blander og lukter. En ung kvinne med tydelige asiatiske aner sitter på knærne iført den tradisjonelle Japanske drakten Kimono. Hun bøyer seg rolig ned og tar imot teen. Det er japansk te-sermoni vi er vitner til. Det som tidligere var en lett summing er nå erstattet med total stillhet. Det eneste som skimtes er lyden av en forbipasserende bil eller to og dampen fra det kokende tevannet.

Etter sermonien er det tilbake til den gode telukten og et hav av ulike tesorter for prøvesmaking. En lett krydret kirsebærkake serveres med teen og sushi selvsagt. Masse sushi og maki i ulike fasonger.


Ren te

Hvordan kom dere på ideen om en egen tebutikk til Oslo?

Fordi det tidligere ikke har vært en egen te-butikk her. I vår kultur har vi alltid te og kaffe sammen, og oftest vinner kaffen fordi den lukter mest og bråker mest.

I motsetning til den britiske måten å drikke te på, som ofte innebærer både melk og mye sukker, drikkes te rent på japansk vis.

Gourmetsiden av te er helt borte i den britisk kulturen, sier Erik Kram Ingebrigtsen, en av initiativtakerne til Le Palais des thes.

Te er jo en fantastisk drikk. En leskedrikk som kan drikkes varm, kald og lunken, fortsetter makker Per Axel Prydz.

Folk har begynt å få øynene opp for grønn og halvgrønn te med årene. Vi er vant til den britiske teen som er typen sort te. Men det finnes så mange ulike sorter! Over 240 ulike typer som smaker og lukter helt forskjellig, fortsetter Prydz. Noen kjente går forbi, og de to initiativtakerne stikker av gårde. Det er mange bekjente å hilse på i kveld, mange håndtrykk skal gjennomføres. Te-fenomenet har så vidt begynt i Vibes gate. Hvor neste butikk åpner, vet ingen. I hvert fall ikke ennå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere