Jarmusch-premiere på Cinemateket

Isaach De Bankolé spiller hovedrollen i Jim Jarmuschs nye film "The Limits of Control".

Isaach De Bankolé spiller hovedrollen i Jim Jarmuschs nye film "The Limits of Control".

Jim Jarmuschs nye film er for sær for ordinære kinovisninger. På Cinemateket nyter derimot "The Limits of Control" status som månedens film.

SENTRUM: I kveld er det klart for Norgespremiere på Jim Jarmuschs nye film "The Limits of Control" på Cinemateket i Dronningens gate.

Jarmusch, som regnes innenfor retningen indie, eller independent cinema, er flere ganger blitt skamrost for sine nyskapende filmer.

Allikevel kommer ikke "The Limits of Control" til å få ordinær kinodistribusjon i Norge .

Månedens film

– Det er faktisk den første Jarmusch-filmen siden debuten Permanent Vacation som ikke blir kinolansert i Norge, informerer Cinemateket på sine nettsider.På Filmens Hus er filmen derimot blitt utpekt til månedens film. Dette betyr kort og greit at filmen kommer til å vises en rekke ganger i løpet av måneden.


Årsaken?


– Fordi en film av Jim Jarmusch, som jobber så mye med stemninger og det visuelle, fortjener å bli vist på det store lerretet, slår filmformidlerne fast.

Eksentriske karakterer

The Limits of Control følger en ensom reisende (spilt av Isaach De Bankolé) i Spania.

Underveis møter han en rekke eksentriske karakterer, med blant andre Tilda Swinton, John Hurt, Gael García Bernal og Bill Murray i noen av rollene.

De som har kjennskap til Jarmusch, vil trolig nikke samtykkende til at nettopp sterke karakterer er en av hans fremste kvaliteter som filmskaper.

Billedskjønt

I følge Cinemateket ligger ikke hovedvekten på det narrative, men snarere "møter, situasjoner, stemninger og bilder".

Og selv om toneangivende kritikere har vært splittet i sitt syn på filmen, synes de å være samstemte om at filmen er utsøkt rent billedlig.

Denne gangen har Jarmusch samarbeidet med den anerkjente fotografen Christopher Doyle , som er mest kjent for arbeidet med den kinesiske regissøren Wong Kar-wai .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.