RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeg ble feiltolket

Daglig leder for Riyo & Rayo-huset, Alasow Abdirazak, mener han ble feiltolket av TV2 i programmet Dokument 2 sist mandag.

GRØNLAND: I programmet ble det dokumentert at ungdomshuset for Somaliere med adresse i Grønlandsleiret har mottatt store pengesummer i offentlig støtte til ulike aktiviteter for ungdommer, uten at disse skal ha blitt gjennomført. Senterets grunnlegger, Mohammed Sheikh, sier også i et hemmelig opptak at han er imot integrering. I hovedstaden anses tiltak rettet mot somaliske barn og unge som viktig for integreringsarbeidet. Ifølge Foretaksregisteret er det registrert 84 forskjellige somaliske hjelpeorganisasjoner bare i Oslo, opplyser Dokument 2.

Slang ble misforstått

I en telefonsamtale som ble tapet av TV2 uten at Abdirazak var klar over det, slakter han tilbudet til Røde Kors.
Jeg skal fortelle deg sannheten. Alle som kommer inn der, om det er enten gutter eller jenter, alle blir ødelagte. Gjør ditt beste. Gjør historien kort og fortell dem at Røde Kors er et sted der djevlene møtes, lyder Alasows råd til den somaliske faren om Røde Kors sitt ungdomstilbud i Dokument 2s opptak.
Dette opptaket ble brukt i programmet. Abdirazak mener altså at dette ble feil oversatt.
Jeg bruker sterke ord, men de verste ordene er slang blant oss somaliere. Når jeg siteres på at jeg sier "djevler" og "vantro" er dette vanlige slang-uttrykk som brukes i mer uformelle sammenhenger, påstår han, og hevder samtidig at TV 2 har redigert bort deler av opptaket, noe som gjør at man ikke får med seg helheten i det han sier.
Røde Kors gjør utrolig mye bra. De har leksehjelp og flotte tiltak for ungdom. Det jeg forsøkte å si til faren, var at det i deler av ungdomsmiljøet finnes kriminelle personer som rekrutterer ungdommer til uheldige miljøer. Jeg skal beklage uttalelsene personlig overfor Røde Kors, sier han. Det lykkes ikke Østkantavisa å få Dokument 2 i tale før avisa gikk i trykken tirsdag.

Ikke jentekvelder

Østkantavisa har tidligere omtalt senteret i forbindelse med deres arbeid mot khat-misbruk.
Det er katastrofalt for oss å bli framstilt på denne måten, men de som kjenner oss personlig vet at vi legger ned mye arbeid for ungdommer, sier Abdirazak.
I Dokument 2 fremgår det at dere hevder å arrangere egne jentekvelder uten adgang for gutter. Likevel var det bare gutter og se på de aktuelle kveldene. Hvordan forklarer du dette?
Fram til sommeren forsøkte vi virkelig å få jentene til å komme, men måtte innse at jentene ikke stilte opp. Mange jenter med bakgrunn fra Somalia er skeptiske til å ferdes i områder med så mange menn fra Somalia i området. De er ikke vant til å omgås på denne måten.
Likevel hevder dere i søknaden om offentlig støtte at dette fortsatt er tilfellet?
Vi arrangerer aktiviteter for jenter, men ikke i dette huset. På søndager er det både basket og fotball som er forbeholdt jenter, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere