Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble overrasket og litt flau

Leder av Bestum vel, Per Øyvind Hansen fikk Bydel Ullerns kulturpris. Årsaken er hans arbeid for bevaring av Vækerøstuene.

Vækerø: – Jeg ble både overrasket og litt flau med en gang, men jeg er veldig glad for prisen. Dette er en anerkjennelse av det arbeidet som Bestum Vel legger ned for å bevare Vækerøstuene, sier Hansen.

Renovere Firkanten

Ingen må tro at Hansen har tenkt å putte de 10 000 kronene som prisen innebærer i egen lomme.

– Pengene skal gå til renovering av Firkanten, som er den minste av stuene her. Pengene fra kulturprisen skal gå til å sette i stand det elektriske anlegget og det innvendige taket, sier Hansen.

Samarbeid med Byantikvaren

Det er mye frivillig arbeid som legges ned for å holde stuene ved like. Tidligere i år bevilget Byantikvaren 250 000 kroner og Bydel Ullern 100 000 kroner.

– Firkanten blir prioritert, fordi den var i dårligst forfatning. Taket skal tas ned, tettes og all takstein skal på plass igjen. Det må også gjøres noe med pipe, takrenner, nedløp og panel. Alt dette gjøres i samarbeid med Byantikvaren. Det tar tid å gjøre alt riktig når noe er bevaringsverdig, sier Hansen.

Et lite eldorado

Vækerøstuene ligger tett inntil E18 og kan ses i et glimt av bilistene som raser forbi. Her ligger et lite eldorado som huser forskjellige kunsthåndverkere. Keramikeren Rein Follestad har vært her lengst, etter å ha startet virksomheten i 1976.

De små stuene ble sannsynligvis bygget på slutten av 1700-tallet i forbindelse med utskipning av trelast under Vækerø. Fraktfolkene som kjørte frem tømmer holdt til i stuene. Gjennom historien har forfallet truet Vækerøstuenes eksistens, men kom på 60-tallet under Bestum Vels vinger.

En møteplass

– Vi har flere planer for Vækerøstuene. Vi har ønske om at dette skal ble en møteplass i bydelen gjennom å åpne opp hele området. Det kan gjøres ved slå stuene sammen med den gamle politistasjonen med hage, som ligger rett inntil. Den ligger rett ved siden av og brukes til utleiebolig. Da kunne vi få til et større levende miljø med serveringssted og flere kunsthåndverkere samlet. Jeg skulle ønske at bydelen ville vurdere dette, sier Hansen.

Trår vannet

Han har også håp om at næringslivet i området kan trå støttende til.

– Dette er jo en del av den historiske virksomheten til Løvenskiold Vækerø og jeg vil tro at selskapet vil ha interesse av å bevare disse stuene. Slik situasjonen er i dag, så er det så vidt vi trår vannet. Bidragene fra leieinntektene gjør at vi så vidt klarer å vedlikeholde den øvrige bygningsmassen, sier Hansen.

Til helgen har Vækerøstuene sitt årlige julemarked.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot