RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeg elsker deig

Jeg liker følelsen av mel og smør som smuldrer sammen i hendene.

I gastronomiens verden finnes det så mange forskjellige deiger og blandinger alt fra vanlig bolledeig til kjøttdeig. Det er de melbaserte som fascinerer meg mest, som brøddeig, wienerdeig, hvetedeig, butterdeig, paideig, tertedeig, kakedeig og surdeig. Felles for dem alle er en blanding laget av malte korn, gryn eller cerealer mikset med vann eller annen væske og formet til en deig.

Mange tror kanskje at en paideig er en paideig. Men også her er det store forskjeller. Pâte sableé, pâte sucreé og pâte briseè er noen av de franske betegnelsene, det er hovedsakelig sukkermengden som skiller oppskriftene fra hverandre. Til søte terter som skal være til dessert, trenger man en søt deig, denne blir også sprøest. Til en quiche eller pai trenger det nesten ikke være sukker.

En av utfordringene med pailaging, er å få bunnen godt nok stekt og uten huller for da renner bare fyllet ut. Derfor blindbaker vi alltid paier og terter. Å blindbake betyr å steke bunnen først uten fyllet, slik at den i grunnen er ferdig. Paideigen kjevles og trykkes jevnt ut i formen, litt aluminiumsfolie legges over, fylles så med tørre erter, ris eller lignende, og stekes til bunnen begynner å bli gyllen. Da er det bare å ta den ut og ha i ønsket fyll og bake den videre.

Quiche er en åpen pai også kalt flan. Den ordinære varianten inneholder bare egg og fløte, og blir bakt i en paideig. Quiche Lorraine er kanskje den mest kjente av dem, den inneholder bacon i tillegg. Sveitsiske quicher inneholder alltid ost. Quiche Alsacienne er en løkpai.

Min variant er en mild pai, nærmest en blanding av de mest kjente. Servert med litt frisk salat og godt brød, er den perfekt som lunsjrett. Paien kan også lages i små porsjonsformer hvis du ønsker å servere den som en forrett til middagen. I så fall må du selvsagt beregne en del kortere steketid.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere