RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg liker ikke dugnad»


I Lille Lørdag på 1990-tallet ble de kalt for «Gerhardsen-ungdom» de som hyller dugnad og felles innsats.
I Lille Lørdag på 1990-tallet ble de kalt for «Gerhardsen-ungdom» de som hyller dugnad og felles innsats. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: FREDRIK ECKHOFF

Våren 2004 ble ordet «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. Det er omtrent da jeg sist gang deltok på dugnad. Det er ikke utelukkende fordi jeg ikke har hatt lyst, men jeg innrømmer at jeg ikke akkurat har grått meg i søvn, når sesongens dugnad tilfeldigvis har havnet på dager da jeg er opptatt på annet hold.

Jeg tilhører nemlig ikke «Gerhardsen-ungdommen», som etterlyste mer dugnad i Lille Lørdag for noen år tilbake. Jeg er – tvert i mot – den som gjemmer seg bak gardina når det kalles inn til felles dyst i bakgården.

Jeg synes rett og slett dugnad er forferdelig kjedelig, enten det dreier seg om borettslagsversjonen, der man i fellesskap raker løv og legger bark i en skråning, eller den mer sportslige varianten, der man legger ark i konvolutter for å tjene en skjerv til idrettslaget. Og selv om det langt fra er stuereint å si det høyt: Det er mange av oss.

Jeg frykter ikke for framtida til de mange borettslag. Jeg tror ikke fravær av felles innsats i bakgården truer bomiljøets eksistens. Men når foreldre er nødt til å forplikte seg til å delta på dugnad for at poden skal få melde seg inn i idrettslag eller korps, da frykter jeg at sunne fritidsinteresser kan være en saga blott. Litt overdrevet så klart, men det finnes mange av oss som helst hadde sett at det fantes alternativer til dugnad.

Noen vil kanskje betale ekstra for å slippe, andre vil bidra på andre måter enn å melde seg inn i Gerhardsen-ungdommens hærskare.

Selv kan jeg gjerne gjøre en innsats for bomiljøet. Jeg kan for eksempel bake boller til dugnaden. I eget tempo, bak egen dør. Bare jeg slipper å legge bark i en skråning.

Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere