*Nettavisen* Nyheter.

Jeg maler sjelen

Mike Roos har bodd og reist over hele verden. Nå er han bosatt på Lindeberg og har utvilket sin egen kunstform- Nuvorealismo.

Lindeberg: Jeg har alltid vært en utrolig nyskjerrig person. Jeg hadde lyst til å skape noe helt nytt, men alt hadde jo blitt gjort før. Så jeg prøvde alle stilene og lærte meg ikke bare hvordan man maler, men også hvorfor, sier Roos, som forteller at psykologien bak bildene hans betyr utrolig mye.
Disse maleriene kan snakke, de er noe mer enn bare bilder. Det er det som motiverer meg.
Grå stær
Roos har hatt 12 øyeoperasjoner for både grå stær og løs hornhinne. Faren for å miste synet har gitt kunstneren nye perspektiver på livet. Siste operasjon var for litt over et år siden, men Roos sier at skadene kan gjenoppstå når som helst, så det gjelder å leve i øyeblikket.
Jeg ser annerledes på ting nå, jeg verdsetter alt og nyter livet, forteller Roos, og legger til at en positiv holdning er utrolig viktig for motivasjonen.
Mini-atelier
I et lite rom i blokkleiligheten på Lindeberg jobber Roos. Og her er det trangt om plassen. På circa tre kvadratmeter er alle veggene dekket av bilder, alt fra portretter av Martin Luther King jr. til Kronprinsesse Mette- Marit.
Selv om han maler i flere forskjellige stiler, er det nuvorealismo som dominerer, og navnet fikk han fra de to nasjonene han mener er hovedaktørene på kunstscenen.
Frankrike og Italia, det var de som oppfant kunsten i moderne tider, forteller Roos.
Selv får han inspirasjon fra alt fra samfunnsproblemer som narkotika, til barns naivitet og uskyld. Han maler mennesker fordi han vil fange dybden i verden.
Jeg maler ikke bare ansiktene, jeg maler sjelen. Ansiktsuttrykk kan manipuleres, men øynene forandrer seg aldri, sier Roos.
Kunst for alle
Roos jobber daglig på Fretex hvor han er ansvarlig for kunsten som kommer inn. Mye er i dårlig stand og har blitt ødelagt i flytteprosessen, og det er Roos' jobb å restaurere kunsten.
På Fretex vet de ingenting om kunst, men de får mye bra inn. Når det kommer inn ting som ser ødelagte ut sier jeg bare 'ikke kast det, jeg kan fikse det', og ofte kan man nesten ikke se skadene, forteller Roos, som synes det er veldig positivt at Fretex operer med priser som mange kan ha råd til.
Jeg skulle ønske alle kunne drevet litt med kunst, sier Roos.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag