Jeg slukket ikke lyset

 

 

Lørdag kveld satt jeg hjemme i egen bopel og forsøkte å jobbe. For at jeg skal klare å jobbe en lørdagskveld er en viss komfort påkrevd. Jeg trenger selvsagt en pc. Og et mobilt bredbånd. I tillegg trenger jeg gjerne tv i bakgrunnen, så jeg kan føle meg litt underholdt av et korslag, en klassefest eller kanskje en konkurranse om hvem som klarer å bo lengst på et hotell kaldt Paradis, men som synes å være alt annet enn et paradis. Nok om det.

Jeg trenger også lys. Kaffe fra kaffetrakteren jeg fikk i fjor, og som holder kaffen min glovarm i en hel time. Kanskje også popkorn fra mikrobølgeovnen, pizza fra stekeovnen, mobiltelefon og når jeg har fått nok av korsang - en radio. For dem som fikk med seg nyhetene forrige uke har kanskje skjønt hvor dette bærer. Ja, for jeg er altså av dem som brukte strøm mellom klokka 20.30 og 21.30 lørdag kveld. Masse strøm. Midt i "Earth Hour". Mens rådhus, storting, operabygg og en haug av privatpersoner verden over skrudde av strømmen og brukte en hel time til å reflektere over klimaproblemene i verden, så satt jeg og forbrukte strøm som aldri før. Og kanskje det aller verste av alt -jeg gjorde det helt fri for dårlig samvittighet. Ja, faktisk har jeg nesten aldri hatt så god samvittighet.

Tross alt reiser jeg alltid kollektivt. Ja, når jeg ikke sykler altså. Dessuten har jeg ikke for vane å kjøpe biff fra Argentina. Jeg abonnerer også på tidsskriftet "Klima", selv om jeg må innrømme at de tre siste utgavene ligger pent i en bunke under stuebordet foreløpig ulest. Jeg kjøper også refillsåpe, sorterer søppel så godt jeg kan (det er ikke så veldig godt, men jeg prøver) og dessuten har jeg ved flere tilfeller tatt både nattbuss og tog istedenfor å fly. Og da synes jeg ikke det er så ille å forbruke litt strøm en lørdags kveld.

Norske medier kunne søndag morgen i stor iver melde at det norske strømforbruket hadde gått ned under "Earth Hour". Pussig nok. Tross alt hadde halve landet skrudd av lyset, og da går strømforbruket ned. Hvor rart det enn kan høres. Men hjalp det? Neppe. Og jeg vet at det ikke var meninga at vi skulle redde verden fra evig fortapelse i løpet av en time. Men er ikke slike aksjoner egentlig en måte å kjøpe seg god samvittighet? "Hva jeg gjør for klimaet? Jo, altså jeg deltok på Earth Hour". Politikerne sto samla og jubla for klimatiltaket og jo da, nå skal alt bli så meget bedre. Jeg beklager altså, men jeg tror ikke på det. Så inntil norske medier kan melde om at det norske strømforbruket har gått ned mellom 28. mars 2009 klokka 21.30 og 28. mars 2010 klokka 20.30 så nyter jeg mitt strømforbruk en lørdagskveld i fred.

Hege Bjørnsdatter Braaten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.