*Nettavisen* Nyheter.

«Jeg tror jeg er gravid, og fikk ikke kjøpt billett»

Noen er i overkant kreative når de skal forklare Ruter hvorfor de ikke har billett. Forrige uke var det storkontroll på buss, trikk og bane. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

Unnskyldningene er klassiske, men innimellom blir enkelte veldig kreative når de blir stoppet uten billett. For eksempel kan de høye hælene ha skylden.

15.06.15 14:42

OSLO: I forrige uke holdt Ruter storkontroll i Oslo. Målet er at færre skal snike, og det kan se ut til at veien til målet ikke er så lang.

- Onsdagens varslede storkontroll viste, ikke overraskende, en lav snikprosent. Samtidig så vi en tydelig økning i antallet kjøpte billetter, spesielt på automat og RuterBillett. På Jernbanetorget var det tidvis kø foran billettautomatene, det er det sjelden ellers, oppsummerer pressekontakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Les også: Dette er Oslos nye bysykler - og nå tredobles kapasiteten

Sultne kjæledyr
Lav snikprosent til tross, noen blir fersket uten billett. Ofte er unnskyldningen klassisk, som at man har glemt billetten, eller at den ligger i en annen jakke.

- Eller så er det sultne kjæledyr som har spist den, sier Johansen.

Det dukker likevel opp noen svært utradisjonelle unnskyldninger, og enkelte blir veldig kreative når de forsøker å slippe unna et gebyr.

- Jeg måtte kaste opp, for jeg tror jeg er gravid. Derfor fikk jeg ikke kjøpt meg billett, forklarte en kvinne som ble stanset i kontroll.

Les også: Syklistene kvier seg for å sykle på Majorstuen

Britisk turist leste VG
En annen passasjer forklarte på engelsk at han var turist, samtidig som han har VG under armen.

Andre skylder på fottøyet:

- Jeg fikk ikke validert billetten på trikken fordi jeg har for høye hæler på skoa, og har derfor vanskeligheter med å gå til nærmeste validator.

Så er det noen som bruker nasjonaliteten:

- Jeg er svensk, jeg trodde det var gratis i Norge.

De fleste velger likevel å betale gebyret som koster 950 kroner om man betaler på stedet. Må gebyret sendes som faktura i posten koster det 1.150 kroner.

Les også: Slo medpassasjer fordi han spiste bolle

Et viktig spleiselag
Storkontrollen i forrige uke var varslet. Bakgrunnen for varselet er for å minne passasjerende på billetten. Hele én av ti reiser uten å betale for seg, og det gir Ruter et tap på 100 millioner kroner i året.

Dette er penger som egentlig skulle blitt brukt på utvikling av kollektivtrafikken i Oslo.

Les også: Du må betale for nye trikker og t-baner

I og med at kollektivtrafikken og tilbudet i Oslo er et spleiselag mellom offentlig og reisende, så er det viktig at alle kjøper billett.

- Dette er penger som ville gått til videreutvikling av kollektivtilbudet. Vi fortsetter med mange kontroller i tiden fremover, forteller Johansen.

Les også: Slik skal du «tvinges» til å reise miljøvennlig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.