Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeg velger mora!

HØNEFAR: Tom- Victor Gausdal synes en voksen høne har langt mer å by på enn sprengfôrede kyllinger når det gjelder smak.
HØNEFAR: Tom- Victor Gausdal synes en voksen høne har langt mer å by på enn sprengfôrede kyllinger når det gjelder smak. Foto: Tore Sandberg
Jeg liker mora, andre liker dattera.

VOILA: Hønsesuppe med brun ris

CHEF: Tom-Victor Gausdal er kåret til verdens nest beste kokk i 2005 og 2008. Han blir snart å se på i "Masterchef" på TV3 sammen med blant andre Eyvind Hellstrøm.

Kyllingen er ikke bare blitt Norges nye nasjonalråvare, jyplingen har også sørget for at gamle hønemor nesten ikke finnes i butikkene lenger.

Hvordan kunne det gå så galt? Smaksmessig synes jeg en voksen høne har langt mer å by på enn sprengfôrede kyllinger.

Dessuten er konsistensen på norsk kylling helt gal – bløt og karakterløs som den er.

Den velkjente franske Bresse-kyllingen, som flere ganger er blitt kåret til verdens beste kylling, ligner betraktelig mer på hønemor.

Lykkelig fugler

Heldigvis er det noen som bryr seg – både om mat og om dyr. Halvor Olsen, på Holte Gård i Drangedal, driver kun med fugl i alle fasonger. Han leverer økologiske fjærkre som ikke får antibiotika, og som er fødd opp på et eget, spesiallaget fôr av mais og korn.

Fuglene lever lykkelig og vokser i et naturlig tempo. Halvor Olsen leverer høne til en rekke velassorterte butikker, og jeg spår dette gode produktet en lysende fremtid.

Snu trenden

Noe av grunnen til kyllingens dominans er nok at både kokker og andre folk synes den er lettere å jobbe med. La oss håpe denne umodne trenden vil snu!

Husk at hønsefrikassé ikke er alt en høne kan brukes til. Fremover skal jeg personlig fordype meg i hønas mysterium og teste ut mange morsomme oppskrifter.

Kanon suppe

Denne uka har jeg komponert en suppe med bare sju ingredienser – som ble helt kanon! Smaksmessig gir høna så mye at flere ingredienser er unødvendig.

Hønsesuppa er midt i blinken for meg som elsker naturlig mat med ekte råvarer, der jeg har full kontroll på alt maten inneholder. Når jeg i tillegg vet at dyra vokser i naturlig tempo, at de har god plass og at de sover godt om natta, blir jeg ekstra glad.

Flere høneargumenter? Dagens rett er superenkel, billig, smakfull og sunn!

Oppskrift

Hønsesuppe med brun ris

Ingredienser
1 høne
vann
4 fedd hvitløk
1 rød chili
3 cm eller en liten knoll frisk ingefær
1 purre
100 g brun ris
2 ss soya
(frisk koriander)

Framgangsmåte:
Legg en fersk eller tint høne i en kjele, fyll opp med vann, legg i hvitløk, chili (uten frøene) og ingefær skåret i skiver. La det hele småputre i ca. 1 1/2 time til høna er mør. Ta ut høna og sil kraften over i en annen kjele. Plukk av kjøttet fra høna i store biter.

Kok opp hønsekraften, legg i risen og kok den mør. Kutt og vask purren, legg skiver av den i suppa, og trekk dem møre i ca. 5 minutter. Mot slutten legges det plukkede kjøttet tilbake. Smak til med soyasaus, og dryss eventuelt frisk koriander over. Lykke til!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!