RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jeg vier gjerne homofile


 
 
Ekteskapsloven kan snart også gjelde homofile og lesbiske. En seier for like rettigheter, sier Majorstuen-kapellaen.

FROGNER: I syv år har Jens Torstein Olsen jobbet som kapellan i Majorstuen menighet. Han har ikke opplevd at kollegene har problemer med hans homofile legning. og han ønsker en lovendring velkommen.

Dersom denne loven trer i kraft, er det likevel ikke gitt at homofile par kan vies i kirken. Dette må kirkens øverste organ, Kirkemøtet, bestemme. Men blir det aktuelt, vier jeg gjerne et homofilt par, sier Olsen til Lokalavisen.

Må ha like rettigheter

Presten har forståelse for at flere er imot at homofile og lesbiske kan inngå ekteskap. Det han ikke forstår er at et forhold mellom homofile eller lesbiske ikke skal ha like rettigheter som ekteskapet.

Det er mange som mener at ekteskapet skal bestå av en mann og en kvinne. Dette bunner i at vi skal føde barn. Likevel er ikke dette noe avgjørende argument, sier kapellanen. Olsen vil skjelne mellom likeverd og likhet.

Et homofilt forhold må betraktes som likeverdig med et heterofilt forhold, men det vil aldri bli helt likt. For meg er likeverdigheten det avgjørende, sier Olsen

Realistisk seier

Dersom denne loven trer i kraft, burde ingen syte og klage. Selv om homofile kan gifte seg, er det viktig at man støtter ekteskap fullt ut. Det er ikke til å legge skjul på at dagens ekteskap er mindre stødig enn for få år tilbake. Dette er på grunn av andre forhold. Det er viktig at man prøver å styrke ekteskap, gjennom blant annet samlivskurs og rådgivning, mener Olsen.

Han tror at mange vil oppleve lovendringen som en seier.

Jeg opplever det også som en seier, en seier for likestilling, ytrer kapellanen.

Tenk realistisk

Olsen forklarer at man eventuelt kunne sikret symbolet av et heterofilt ekteskap ved å utfylle det som ennå mangler i eksisterende lovverk av rettigheter for homofile og lesbiske partnere, slik at homofile par for eksempel kunne adoptere.

På den måten ville man ha kunnet beholde den tradisjonelle definisjonen av ekteskapet, for dem som synes det er viktig, samtidig som homofile forhold i realiteten var likestilt. Uansett ser jeg på dette som symbolpolitikk. Begge parter ser på det å forandre, eventuelt beholde, den tradisjonelle definisjonen av ekteskapet som et symbol. For regjeringen, støttet av de homofiles organisasjoner, vil endringen være et symbol på likestilling. For mange av tradisjonalistene vil det være et symbol på en rasering av ekteskapet, kommenterer Olsen, som er mer opptatt av realismen enn symbolikken.

Signaleffekt

Lovverket kan ha en signaleffekt. Mulighetene for at noen skal endre syn på homofili er til stede, om loven endres.

Noen vil kanskje endre syn, men jeg tror også det er mange som vil føle det som en opphevelse av normer og verdier, tror Olsen. Han lever selv i partnerskap med byrådsleder Erling Lae og er fornøyd med det.

Vil du gifte deg om du kan?

Vil ikke partnerskap bli vurdert som ekteskap om lovendringen kommer? Om loven kommer, tar jeg det for gitt at partnerskap konverteres til ekteskap. Om det ikke gjør det, så er jeg fornøyd med partnerskap og trenger ikke å gifte meg, svarer han.

Gode kolleger

Utenfra kan det se ut som om kirken er intolerant og fordomsfull, noe som ikke nødvendigvis er riktig. Noen spørsmål er viktigere for kirken, enn for andre. I første rekke kommer spørsmålet om hvordan man skal tolke Bibelen, sier Olsen.

Som prest og homofil har han kjempet og sloss for sine rettigheter. Da han flyttet sammen med sin nåværende samboer, sluttet Olsen å jobbe som prest.

Nå er det mer godtatt å være homofil og prest. Både majoriteten i Kirkemøtet og blant biskoper flest, er det ingen prinsipielle innvendinger mot at homofile i partnerskap kan praktisere som prest. Olsen begynte å praktisere igjen etter 12 år i andre stillinger.

Da jeg begynte igjen, skapte det store debatter. Men i forhold til kollegene mine og kirkegjengerne her, har jeg ikke opplevd noe negativt og jeg føler et godt samarbeid. Jeg brukes som alle andre prester brukes i yrket.

Forslaget om endring av ekteskapsloven skulle vært oppe i Stortinget forrige fredag. På grunn av Manuela Ramin-Osmundsens avgang som statsråd, ble saken utsatt. Endringsforslaget vil antakelig komme opp på fredag om en uke. Det har blitt klart at det er familie- og kulturkomiteen som skal behandle saken, selv om det ikke er formellt bestemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere