RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Adventskalenderen trenger ikke å koste skjorta.
Adventskalenderen trenger ikke å koste skjorta. Foto: Arkivfoto

«Jeg vil slå et slag for tikronerskalenderen»

Da jeg var liten var det 24 dager i året jeg synes det var helt strålende å stå opp. Det var de 24 dagene jeg fikk åpne adventskalenderen. Bak hver eneste luke lurte det en bitteliten sjokoladebit, som smakte utsøkt. Ikke fordi den nødvendigvis var så veldig god på smak, men det var noe ved det psykologiske aspektet. Sjokolade til frokost var så visst ikke hverdagskost på slutten av 1980-tallet.

Etter hva jeg kan lese av diverse statusoppdateringer på facebook, er ikke det tilfellet for barn av 2011 heller. Tikronerskalendere med sjokoladebiter formet som halvmåner, stjerner, juletrær og kjelker er nemlig ikke godt nok som nedtelling til selveste julekvelden lenger.
I steden hører jeg historier om adventskalendergaver som overgår selv de flotteste julegaver.

Familier med flere barn bruker flere tusen kroner bare på kalendergaver

Da vi diskuterte dette i redaksjonen forleden kom det historier om leker og godteposer i beste fall, skøyter og kinobilletter i verste fall. Familier med flere barn bruker flere tusen kroner bare på kalendergaver.

Har barn av 2011 blitt så kravstore at de ikke holder ut ventetiden hvis ikke de får fine gaver hele desember? Jeg tror ikke dét er tilfelle. Jeg tror rett og slett det handler om en trend som har fått utvikle seg i utakt med foreldres lommebok.

Enkelte bydeler i Oslo har den desidert største barnefattigdommen i Norge. I Bydel Gamle Oslo er hvert tredje barn regnet som fattig. Det betyr at de verken får skøyter eller kinobilletter i adventskalenderen. Det er ikke sikkert de får en kalender i det hele tatt. Mange får nok ingen dyre julegaver heller, om de da får noen over hodet.

Selv husker jeg første skoledag etter juleferien svært godt. Vi skulle skrive stil om hva vi hadde opplevd i juleferien, og ikke minst var det den obligatoriske høytlesningen fra «gavelista» i friminuttet. Alle ville vite hva som lå under treet til klassekameratene, for å se om man selv var på høyde rent gavemessig.

Jeg kan bare forestille meg hvor tøft det må være å være det barnet som ikke hadde noe å fortelle. Hvor sårt det måtte være. Tanken på å oppleve dette hver dag hele desember er bare trist.

Jeg håper mange foreldre tenker det samme, og slår et slag for «tikronerskalenderen». Eller hva med å fylle lukene med hyggelige aktiviteter som snøballkrig med hele familien? Kanskje til og med utfordre naboen til et vennskapelig slag snøball?

Det koster ingenting, det gir sunne verdier og det gir garantert barna noe å snakke om i friminuttet dagen derpå.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere