Jentekveld med superstjernene

Det var ingen tvil om at det var overraskelsesbesøket til Therese Johaug som vekket mest oppsikt. Her skriver hun autografer sammen med lagvenninne Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg.

Det var ingen tvil om at det var overraskelsesbesøket til Therese Johaug som vekket mest oppsikt. Her skriver hun autografer sammen med lagvenninne Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Foto: Eirik Bjørklund

Flere av verdens største kvinnelige langrennsnavn besøkte Heminghallen med ett mål for øyet – å motivere unge jenter til å fortsette med idrett.

Astrid Urenholdt Jacobsen hadde lenge hatt lyst til å gjøre noe for lokalmiljøet hun selv kommer fra, og så på det som en ypperlig anledning nå som alle verdensstjernene var i byen. Foto: Foto: Eirik Bjørklund

Fra Høyre Hedvig Marie David-Andersen (14) og Synne Hongseth (14) sammen med to av jentene fra det amerikanske landslaget, Jessica Diggins og Ida Sargent. Foto: Foto: Eirik Bjørklund

SLEMDAL: – Det er fantatisk bra at vi kan samles bare oss jentene og danse, fnise og ha det gøy sammen, sier Heming ILs egen verdensstjerne Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som så sent som i januar vant NM-gull med lagvenninene i klubben.

Det var Jacobsen selv som var initiativtaker til å få arrangementet «fast and female» til Heminghallen. Et verdensomspennende arrangement med hovedformål om å motivere jenter i aldersgruppen 9 til 19 til å fortsette med idrett.

– I USA i sommer var jeg for første gang med på et «fast and female»-arrangement, det var kjempemorsomt. Jeg har lenge hatt lyst til å dra i gang noe lokal, og når jeg foreslo dette for klubben var de jo kjempepossitive, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

Se bildeserie fra Fast & Female her!

Seks ganger flere

I forbindelse med helgens verdenscuprenn i Holmenkollen var det mange av verdensstjernene som var i byen. En av dem var tidligere sprintverdensmester Kikkan Randall. Etter at hun for noen år siden ble spurt om å være med på et «Fast and Female»-arrangement, har hun etterhvert selv blitt veldig opptatt av å motivere unge.

– Det er veldig viktig å motivere nettopp jenter til å fortsette med idrett, for fakta er at jenter har seks ganger lettere for å slutte med det de driver med, enn gutter, forklarer den tidligere sprintverdensmesteren.

– Jenter i den alderen er mye mer sosiale enn hva gutter er, derfor er det viktig med gode rammer og relasjoner rundt idretten. Vi trenger en kveld hvor bare jentene kan kom hit, være sammen og ha det gøy. Vi det kjempegøy vi idrettutøverne som er her, vi har i tillegg veldig godt av å komme oss litt vekk fra verdenscupsirkuset og ta del i den virkelige verden, sier Randall.

Kan være seg selv

– Guttene går jo ofte litt fortere enn oss jenter, så da får de naturlig litt mer av oppmerksomheten, forteller Hedvig Marie David-Andersen (14) som sammen med venninnen Synne Hongseth (14) hadde tatt turen til Heminghallen.

David-Andersen presiserer ytterliger at hun ikke mener det er slik at jenter havner i skyggen bak gutta, men at det er godt med en ren jentekveld.

– Når det er gutter på treningen vil man ikke gjøre noe som er flaut, men nå som vi er jenter kan vi bare være oss selv, forklarer Hongseth.

– Det kan også være litt umotiverende å trene med gutter, ettersom de er litt fysisk sterkere, derfor er det ekstra fint med en kveld som dette, forklarer de to ungjentene.

Initiativtaker Astrid Urenholdt Jacobsen sa seg enig i det jentene sa, men mente at det var en annen ting som også var viktig med denne kvelden.

– Det å få så mange jenter sammen er viktig, for det viser dem hvor mange andre som holder på med det samme som dem, det er forhåpentligvis med på å motivere dem, sier Jacobsen.

Les også: Friidrettsfest på Hemingbanen

Fikk møte stjernen

Mens de 190 oppmøtte ungjentene var travelt opptatt med å trener seg gjennom de planlagte øvelsene, kom ei litt eldre jente gående inn i den store idrettshallen. Hennes navn sto ikke i programmet, men hun avla likevel arrangementet et overraskelsesbesøk.

– Noe av det jeg husker best fra da jeg var ung langrennsløper var når jeg fikk mulighet til å møte mine forbilder den gangen, Marit Bjørgen og Bente Skari. Det var kjempestort og jeg håper at jeg kan være med på å gi noe av de samme tilbake til de som har kommet hit i dag, forteller Therese Johaug (25).

Det virket som om de oppmøtte ungjentene syntes stjernemøtet var stort, for så snart det sportslige var ferdig, var det klart for autografskriving. Kanskje ikke så rart av de ville sikre seg et minne med både olympiske mestere og verdensmestere tilstede. Sprintverdensmester Jessica Diggins, landslagsløper Marthe Kristoffersen og sylfersk olympisk mester Ingvild Flugstad Østberg var blant de oppmøtte motivasjonssprederne.

Se bildeserie fra Fast & Female i Heminghallen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.