RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

journalist og forfatter Gøril Strømholm har skrevet bok om okkupasjonen sett gjennom et barns øyne.
journalist og forfatter Gøril Strømholm har skrevet bok om okkupasjonen sett gjennom et barns øyne.

Jentungen og krigen

Tidligere gamlebybeboer og journalist i NRK, Gøril Strømholm, lanserte i går sin bok "Jentungen og krigen, Theas hverdag 1940-45" på Teatermuseet i Det Gamle Rådhus

Oslo Øst: – Det krydde av tyske soldater i gata vår i Gamlebyen. Jeg har så mange levende minner fra okkupasjonen, og har lurt på hvor barna og deres historier har blitt av i jubileumsåret 2010, som både er et jubileum for frigjøringen og et markeringsår for det tyske angrepet 9.april, sier forfatteren. – Vi har hyllet heltene. Hvor ble det av barna?

Strømholms bok er en blanding av dokumentasjon og fiksjon. Den bygger på forfatterens barndomsminner fra krigsårene i Gamlebyen i Oslo og fra Dalefjerdingen i Enebakk.

– Jeg og min generasjon er blant de siste tidsvitnene når det gjelder barns opplevelser fra den tyske okkupasjonen av Norge. Det ble viktig for meg å bryte tausheten. Derfor måtte jeg skynde meg å få publisert dette stoffet, jeg ble jo 75 år i oktober!

Boka stiller flere spørsmål om barnas kår under krigen, den berører forholdet mellom barn og foreldre, og hvordan voksne påvirket barna. Hvordan ble egentlig barna tatt vare på?

«Jentungen og krigen...» er også en kulturhistorisk skildring fra by og land, den gang livsstil og levemåte var annerledes enn i dag.

Forfatter og historiker Karsten Alnæs sier blant annet om boken at «” Dette er historieformidling for barn på sitt beste, samtidig som det vekker en gledelig gjenkjennelse blant alle oss som opplevde denne tiden.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere