*Nettavisen* Nyheter.

Jo Nesbø: Verdens undergang er nær

"Tynnhudet gomler, eller ”Skapboms” som den stadig oftere kalles blant folk, er et underlig dyr som i sin tid levde utelukkende på bomullsplantasjer. Der hang den stort sett bare og slang mens den gomlet bomull. I senere tid (og i kaldere klimaer, den fryser lett) hender det stadig oftere at TG trekker innendørs, hvor den søker tilflukt i klesskap (derav ”Skapboms”)" Foto: Line Rundmo

Verdens undergang er nær. Kanskje. I hvert fall i følge Jo Nesbø og hans nye bok i serien om Doktor Proktor. Du kan selv oppleve dyrene som truer verden, på Naturhistorisk museum.

Klikk på bildet for å forstørre.

... av fine farger. Ser du noen av disse figurene, er det bare å løpe så fort du kan. Skjelettet vitner om at ikke alle fulgte det rådet... Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Hørt om rotta: En MV er lite kresen hva gjelder byttedyr, og det rapporteres også stadig oftere om angrep på mennesker. Jakter mest på kvelds- og nattestid. Ekstremt god til å svømme og behersker alle teknikker, herunder crawl, butterfly og rygg. I byer bor den som regel nede i kloakksystemet hvor den først og fremst lever av avfall, samt av andre og mindre rotter. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Mads Haade (9) og Oscar Heggum (9) fra Vinderen, hadde tatt turen til Naturhistorisk museum denne dagen. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Månekameleonen kan kamuflere seg til hva som helst. Og du vil virkelig ikke møte den ute en mørk høstkveld... Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

- Boka er kjempebra! Læreren leste høyt for oss, sa jentene fra Kampen skole Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

... var jentenes favoritt Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er tett på genial barne- og ungdomslitteratur! Jo Nesbø har skapt et fantastisk univers. Her kan vi virkelig by på leseglede. Det å lese er, og skal være gøy, sa Mads Nygaard, konsernsjef i Aschehoug, under lanseringen av den tredje boka til Nesbø, ”Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.” Foto: Line Rundmo

SENTRUM: - Dette er tett på genial barne- og ungdomslitteratur! Jo Nesbø har skapt et fantastisk univers. Her kan vi virkelig by på leseglede. Det å lese er, og skal være gøy, sa Mads Nygaard, konsernsjef i Aschehoug, under lanseringen av den tredje boka til Nesbø, ”Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.”

Aschehoug og Naturhistorisk museum på Tøyen, har i den forbindelse åpnet en ny utstilling med dyr du skulle ønske ikke fantes, på zoologisk avdeling.

- Alle dyrene er døde, bortsett fra ett dyr, sa Jo Nesbø.

”Månekameleonen er, uten fnugg av tvil, det mest hensynsløse, utspekulerte, grusomme og morderiske dyret i hele D.D.S.Ø.I.F.” (Dyr du skulle ønske ikke fantes). Slik står det skrevet i en veldokumentert og illustrert katalog, som følger med boka.

- Sannheten må frem. Derfor bestemte jeg meg for å samle noen av dyrene du virkelig skulle ønske ikke fantes i denne boka. Og, ikke minst bestemte jeg meg for å lage en utstilling der folk på nært hold kunne oppleve disse fascinerende skapningene.

Dette forteller Doktor Proktor i forordet, som elever ved Kampen og Lilleaker skole allerede hadde fått med seg før lanseringen. Disse elevene fikk nemlig muligheten til å lese manuset til Nesbø, før det kom i bokform.

Kjenner Doktor Proktor

- Boka er kjempebra! Læreren leste høyt for oss, fortalte Sara og de andre jentene i 3. klasse på Kampen.

- Jo Nesbø har stor fantasi og veldig god humor, mente Selma.

Hun har hørt hans tidligere historier om Lise, Bulle og Doktor Proktor, på lydbok, mens Johanne har lest dem.

- De er spennende og morsomme, sa hun.

Jentene stod lenge og inspiserte et av dyrene man skulle ønske ikke fantes, i utstillingslokalene.

- Det er en sånn Sjufotet Peruviansk sugeedderkopp, leste Selma på skiltet over den lille, hårete edderkoppen med syv bein.

I følge professor Proktor er et slikt vesen ikke noe å spøke med, størrelsen til tross: den skal angivelig livnære seg ved å suge ut hjernen på andre insekter. Men skulle du være så uheldig å få en sjufotet peruviansk sugeedderkopp inn i hodet ditt (via øret), vil den suge ut hele hukommelsen din.

- Jeg synes alle dyrene er ekle, jeg… sa Sara.

Hun var ikke alene om å rynke på nesa da hun manøvrerte seg gjennom folkehavet av skuelystne mennesker, og tilsynelatende døde dyr.
- Jeg kommer til å få mareritt i natt, spesielt av den Månekameleonen, sa Tora ved Lilleaker skole.

Venninnen Dyveke nikket bekreftende. Når man, som månekameleon, minner om bavianer av utseende, bare mye styggere, og man kan bli nesten tre meter høy, og har en gråhåret hale, lange, ekle, spisse tånegler – og baken full av hemorroider, så er det kanskje ikke så rart at folk får litt frysninger langs ryggraden.

Da jentene ble spurt om de kanskje trodde det var nettopp den, som bare lekte død på utstilling, slo de opp øynene.

- Næh. Jeg vet ikke. Vet du? Vet du det..?

En egen verden

At barnebøkene til Jo Nesbø stimulerer fantasien til de yngre, er det ingen tvil om. Og det spørs nok om ikke den voksne delen av befolkningen også lever seg inn Nesbøs spennende univers. De to første bøkene, Doktor Proktors prompepulver og Doktor Proktors tidsbadekar har et opplag på 120.000 eksemplarer bare i Norge, og er solgt til 22 land.

Den tredje boka i serien, ”Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje” består av godt og vel 300 sider tekst og bilder. Med andre ord burde det være rom for mange hyggestunder for små og store. Men bare hvis man takler spådommen til Proktor, om verdens mulige undergang…

- Selv liker jeg blandingen av fiksjon og realisme. Du har Lise og Bulle som bor i Kanonveien i Oslo, og alt med dem er veldig realistisk. Men så har du doktor Proktor som finner opp det mest utenkelige – og du har disse dyrene som er med på å forsterke følelsen av at alt kan skje, sa forfatteren selv under lanseringen, sa Nesbø.

- Det er folk som har jobbet dag og natt med å lage disse dyrene. Resultatet er helt fantastisk! De har blitt akkurat så fæle som de var tenkt, erklærte han.

Flere kunstnere, med den russiske animatøren Pjotr Sapegin og Kristin Günther i spissen, har bidratt til at utstillingen kom i land til rett tid. De fem kunstnerne hadde totalt to måneder på seg til å lage 25 dyr, med alt det innebærer.

- Vi har prøvd å lage skapninger som får sitt eget liv, vi har prøvd å få til blikkontakt. Det mest utfordrende med dette var tiden. Det er nesten så jeg ikke orker å tenke på det, sa Kristin Günther noen dager i forveien av åpningen.

Hun fortalte at hvert dyr har blitt animert og skulpturert først, og deretter formet i skum og isopor.

- Det er en skummel utstilling. Jeg tror den vil appellere til både barn og voksne, sa Günther.

Dra på utstillingen!

Aschehoug beskriver Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes, som en fantastisk utstilling, for alle barn i alderen 5-105 år.

Og i følge Doktor proktor er ikke dette noe du vil gå glipp av:

- Jeg oppfordrer deg til å ta en tur om du kan. Slik at du vet hva du står overfor den dagen du befinner deg i feil bakgate. Eller enda verre – den dagen du plutselig står ansikt til ansikt med den verste av dem alle: Dyret som planlegger intet mindre enn Verdens Undergang!

Du kan se utstillingen på Naturhistorisk museum ut desember 2010. Men vær forsiktig med hvem du klapper der inne...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.