Gå til sidens hovedinnhold

Johanna er «Årets Navn»: – Heftig å banke Klanen!

Johanna Engen i Velferdsalliansen hadde ikke noe særlig tro på at hun skulle stikke av med tittelen «Årets Navn» i Østkantavisa.

SENTRUM: Men vinner er Engen så til de grader. Hun fikk desidert flest stemmer av årets fire kandidater, i tevling med Jan Vardøen, Vålerenga og Einar Gelius.

– Jeg trodde at enten Klanen eller Einar Gelius skulle vinne. Jeg er ydmyk og overrasket. Det er jo heftig å banke Klanen, sier Engen lattermildt mens hun får pris og blomsterbukett av Østkantavisas redaktør Ivar Brynildsen.

De fattiges ansikt

Engen har gjennom en årrekke vært et ansikt utad for landets fattige, gjennom sitt engasjement for Fattighuset. Nå er hun politisk nestleder i Velferdsalliansen.

Prispengene, 10.000 kroner, vil hun gi til en organisasjon som kaller seg Bibi Amka.

– Bibi Amka betyr «kvinne våkn opp». Dette er en kvinneorganisasjon som hovedsaklig retter seg mot afrikanske kvinner, barn og ungdommer med mål om å fremme deres behov og interesser eller rettigheter slik at de kan leve et verdig liv både i Norge og andre deler av verden, forklarer Engen.

Hun siterer forfatteren Cecilia Samartin, for å uttrykke hva fattigdom egentlig handler om.

– Hva er drømmehjertet mitt, tia Nora? Det er hjertet du har inni deg som aldri kan bli såret av brutte løfter eller smerter ved å lengte for mye. 480.000 mennesker i Norge, hvorav over 100.000 barn bærer dette drømmehjertet. I bydel Gamle Oslo lever hvert 3. barn i fattigdom, de fleste av dem med foreldre fra andre deler av verden, forteller Engen.

God respons

Hvor mange som har stemt vites ikke. Men responsen på årets konkurranse var god, ifølge Ivar Brynildsen.

LES OGSÅ: Årets navn 2010 – her er kandidatene

– Det har vært bra deltakelse i år. Hun fikk mange stemmer, så det er ingen tvil om at mange legger merke til hva du driver med, sier Brynildsen.

Engen har allerede en drøss med andre priser på samvittigheten.

– Jeg er vel modig nok til å braute meg frem på de fattiges vegne. Fattige sliter med skam og nedverdigelse, de tør ikke stå frem som fattig. De er redd for hva venner og bekjente vil si, forteller hun.

– Har løyet mye

Før hun selv sto frem som fattig, besto livet hennes av mye løgn, forteller Engen.

– Jeg har aldri løyet så mye. Man skylder på vondt i ryggen i stedet for å si at man ikke har råd. Det sitter langt inne å si at du er fattig.

– For min del måtte jeg gjøre noe, jeg kunne ikke lyve lenger. Nå trenger jeg ikke lenger skamme meg over å være fattig. Det er politikernes skyld, ikke min. Jeg har kastet skammen over bord, forteller Engen.

Rikest og fattigst

Å tallfeste fattigdom i Norge er svært omstridt og diskutabelt. Velferdsalliansen opererer med 480.000 fattige, altså rundt ti prosent av Norges befolkning.

Dette er jo et høyt tall. Vil du da si at Norge er et av verdens rikeste og fattigste land?

– Den var ny for meg. Men, ja. Det synes jeg er en bra beskrivelse, svarer hun.

– Men jeg er glad for å være fattig i Norge. Her er smulene bedre enn andre steder. På den annen side er det kanskje verre å være fattig her enn i den tredje verden, hvor alle er fattige. Her blir gapet så enormt stort. I vårt land er det viktig å være vellykket. Dermed blir nederlagsfølelsen og skammen større, sier Engen, som selv havnet i fattigdomsfellen grunnet sykdom.

– Når jeg går gjennom byen kan ingen se på meg at jeg er fattig. Jeg har levd et skikkelig liv, hatt deltidsjobb. Jeg utdannet meg til multimediadesigner i høy alder. Så ble jeg syk, uføretrygdet og fattig, sier vinneren av Årets Navn.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto