RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johanna trodde julen var ødelagt - så kom hjelpen strømmende på fra hele landet

Tårene triller når Johanna Engen forteller om all julepynten hun har fått tilsendt fra hele Norge, etter at hennes egen ble stjålet. Her med en gave fra en kvinne, som lager julepynt selv.
Tårene triller når Johanna Engen forteller om all julepynten hun har fått tilsendt fra hele Norge, etter at hennes egen ble stjålet. Her med en gave fra en kvinne, som lager julepynt selv. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
- Det er så overveldende at jeg ikke har ord.

KAMPEN: «Nå er jeg bare så kjempelei meg, noen har stjålet alt som jeg hadde av julepynt og andre saker fra kjellerboden (...) Jeg bare griner og griner og jeg har ikke penger til å kjøpe nytt, nå vet jeg faen ikke hva jeg skal gjøre, ser ut som det blir en stusselig jul».

Det skrev Johanna Engen på sin Facebook-side onsdag kveld. Da hadde hun akkurat funnet kjellerboden i blokka på Kampen i Oslo robbet for alt innhold.

- Boden var helt ribba, det var ingenting igjen. Der sto snowboardutstyret og musikkanlegget til barnebarnet mitt, og all julepynten min. Jeg er veldig barnslig når det kommer til jul, og har samlet julepynt med personlige historier siden 1960-tallet. Det har en enorm affeksjonsverdi for meg, sier Engen.

- Herregud som jeg gråt
Hun er styreleder i Velferdsalliansen, og vant til å snakke de fattiges sak. Men når det kommer til hennes eget liv, synes hun det er vanskelig. 

- Barnebarnet mitt sa "men mormor, det er jo bare ting". Men for meg var dette mye mer enn bare ting, det er minner, historier og tradisjon. Når jeg har pyntet leiligheten til jul, så har jeg gått her og tenkt på alle minnene knyttet til julepynten min. Det går jeg glipp av i år, forteller hun.

Da Engen fant boden sin tom, var frustrasjonen stor, og nærmest i affekt delte hun fortvilet historien sin på Facebook.

- Jeg var så oppskjørta at jeg ikke greide å tenke klart. Herregud som jeg gråt, sier hun.

En liten engel som holder et lys sitter på bordet til Johanna Engen. Den er en gave fra en dame som selv har arvet engelen.


Overveldende
Men lite visste hun om at hennes fortvilelse, skulle bli den mest rørende julehistorie.

For etter kort tid begynte meldingene å komme inn. Folk fra hele landet sendte henne meldinger på Facebook og på mobilen. De ville ha adressen hennes, så de kunne sende julepynt, og mange ba om kontonummeret hennes, for å overføre penger til ny julepynt.

- Jeg har fått meldinger fra hele Norge. Det er helt overveldende. I går var jeg på feiringen av 10-årsjubileet til Batteriet, og da var det en dame som ropte på meg og ga meg denne, som hun har laget selv, forteller Johanna, og viser fram en nisse på et trestykke.

Les også: 40-70 sover ute i Oslo i vinter

- Utrolig omsorg
I alle vinduene til Johanna står det nå adventsstaker og på spisebordet i stua står en liten engel, som holder et lys.

- Den fikk jeg av en dame, som hadde arvet den selv, sier Johanna, som synes det er vanskelig å fatte at folk har gjort alt dette for henne.

- Folk har så utrolig mye omsorg og omtanke i seg, en så stor solidaritet, sier hun, og tørker en tåre.

- Jeg er jo en tåreperse, jeg, vet du, så jeg har grått så mye disse dagene. Men nå er det flest gledestårer. Jeg er jo omringet av verdens  snilleste mennesker. Man kan kanskje miste troen på politikere og beslutningstakere, men jeg slutter aldri å tro på menneskene. Jeg er så utrolig takknemlig og fylt av kjærlighet, sier hun, og retter en enorm takk til de som har hjulpet henne. 

Hun forteller at hun ikke har hatt råd til å ha egen innboforsikring, slik at hun heller ikke får noe igjen for alle de tapte tingene. Men selv det blir et en orden på nå.

- Det var en dame som ringte. Hun ville ha adressen min, men da jeg oppga den, så da hun at det ikke holdt. Hun måtte ha fødselsdatoen og personnummeret mitt også. "Jeg skal tegne innboforsikring for deg", sa hun. 

Selv om det er kaldt og surt ute, lyser det adventsstaker i alle vinduene til Johanna. Alt er gaver, etter at hun ble frastjålet julepynten sin.


Les også: 10-åring døde av ekstrem underernæring

- Oslo-folk bryr seg
Johanna har også fått med seg sakene dittOslo.no har skrevet i forbindelse med artikkelserien «100 grunner til å elske Oslo», der blant annet Mini Jakobsen langet ut mot Oslo-folk, som han mener det er liten grunn til å bry seg om.

Feil, sier Johanna Engen, som har fått kjenne på den motsatte følelsen de siste dagene.

- I det siste har jeg lest så mye i mediene om at folk hater Oslo-folk. Det er dikt og fanteri. Dette er beviset på at Oslo-folk bryr seg like mye som alle andre her i landet, sier Johanna, som nå igjen gleder seg til jul. 

- Datteren min sa "mamma, dette blir den vakreste julen vi har hatt", og det tror jeg faktisk det blir, for på julaften kommer alle de menneskene som har sendt meg ting, til å være til stede her i stua, smiler Johanna.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere