RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde ingenting imot å bli «Marius fra Levanger» for et par minutter. Foto: Anita L. Hanken.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde ingenting imot å bli «Marius fra Levanger» for et par minutter. Foto: Anita L. Hanken.

Jonas ble Marius

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kastet seg inn i rollespillet da han besøkte norskkurset på Furuset.

FURUSET: – Hei, jeg heter Marius. Jeg er fra Levanger, og er 27 år. Jeg jobber som kokk, sa utenriksministeren, til stor latter fra de somaliske kvinnene som følger norskkurset.

På kurset har nemlig alle kvinnene fått oppdiktede norske navn og yrker. Og utenriksministeren kastet seg inn i rollespillet uten å nøle.

– Viktig å lære norsk

Bakgrunnen for besøket torsdag formiddag var at Bydel Alna har tatt i bruk en ny metode for å lære somaliske kvinner norsk. Den suggestopediske metoden har vist seg å være mer effektiv enn ordinær språkopplæring.

Ved hjelp av rollespill og humor lærer kvinnene på en raskere og bedre måte.

Fowsiya Yusuf fra Trosterud og Maymona Abukan fra Furuset er blant de somaliske kvinnene som har fulgt kurset siden januar. De kan ikke få fullrost tilbudet.

– Vi kunne begge litt norsk fra før, men dette kurset er veldig bra. Vi har flinke, snille og morsomme lærere, sier de.

Begge legger vekt på at den direkte oversettelsen fra norsk til somalisk er viktig.

– Det er lett å forstå, og vi hjelper hverandre, sier de.

Yusuf og Abukan forteller at de har gledet seg til statsrådbesøket, og forberedt seg grundig.

– Vi bor i Norge, og da er det viktig å lære norsk. Det er viktig for barna våre som går i barnehagen og på skolen. Og det er viktig for oss. Nå kan vi gå til legen uten å bestille tolk på forhånd. Og vi kan snakke med naboer og lærere. Dersom man ikke kan norsk, får man ikke kontakt, sier de somaliske kvinnene, som begge ønsker seg arbeid i framtiden.

– Veldig imponerende

Jonas Gahr Støre virket oppriktig interessert i det kvinnene fortalte om norskkurset, og fikk også opplest et velreflektert dikt.

– Dette er veldig imponerende! Jeg har hørt språket deres, og jeg tror det ville vært veldig vanskelig for meg å lære det. Så det er sikkert like vanskelig for dere å lære norsk. Men det er helt avgjørende at dere gjør det, sa utenriksministeren, og trakk fram en setning fra diktet han hadde festet seg ved.

– Du sier at «når vi samarbeider lever mennesker vel». Og det er dette det handler om. Ingenting er viktigere enn språk. Dere er modige, og dere er imponerende, sa han.

Videre fikk Gahr Støre spurt kvinnene om deres erfaringer.

– Språket kommer ut når man bruker fantasien, fortalte en av kvinnene, som forklaring på hvorfor rollespillet er en viktig del av læreprosessen.

De somaliske kvinnene fikk også komme med innspill og egne erfaringer om hva som fremmer integrering.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere