RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jons oppvåkning


Jon Schau byr på egne spirituelle opplevelser i "Jons bok". FOTO: ELLEN RØNNING
Jon Schau byr på egne spirituelle opplevelser i "Jons bok". FOTO: ELLEN RØNNING
Komiker Jon Schau har gitt ut bok. I prologen sier han blant annet at "det du skal lese nå er rart. For meg også". Det er greit å vite.

OSLO: Foranledningen til "Jons bok" er opplevelser Jon hadde da han døde to ganger i løpet av en uke i 2004. Og ikke minst alt det som har skjedd i årene etterpå.

Jon hadde ligget i koma i fem uker forårsaket av en betennelse i bukspyttkjertelen, og Jons bror mottok altså dødsbudskapet to ganger fra legene. Mens familien sørget "opplevde jeg de to mest fantastiske reisene jeg noen sinne har vært på" skriver Jon innledningsvis.

Legene aner ikke hva som skjedde da Jon mirakuløst våknet fra sin komatilstand, men han ble ihvertfall forespeilet to til tre års rehabilitering og opptrening på Sunnås for å komme seg på beina igjen.

Vet ikke hva som skjedde

Jeg vet jo heller ikke hva som skjedde, men jeg gikk fra å være så dårlig at jeg ble kvalm bare jeg så fysioterapeuten på gangen til å gå selv på bare noen dager senere, forteller Jon.

Vel hjemme og sykemeldt begynte komikeren å skrive på en ny forestilling. En søvnløs natt begynte han plutselig å skrive, og han stilte blant annet spørsmålet Hva i all verden skal jeg bruke? Svar fikk han også, denne gangen var svaret det du skal bruke er det som kommer uanstrengt.

Jeg tenkte og skrev hvor kom dette fra? Svaret var Fra inne i deg. Fra meg.

Samtaler med Gud

Dette var starten på Jons samtaler med Gud. Blant andre. De har pågått i fem år nå, og pågår fremdeles, hver dag. Samtalene er i utgangspunktet skrevet for hånd, og på engelsk.

Det falt bare lettere å skrive på engelsk. Jons bok inneholder et utvalg av samtalene jeg har skrevet ned i kladdebøkene mine.

Jon forteller at åtte kladdebøker er fulle, og flere blir det.

Jons univers kan ikke beskrives i en liten tekst, og Jons bok kan ikke leses i en fei. Men mannen har ihvertfall mye godt på hjertet. Og i hjertet. Å være i prosessen, kaller Jon Schau det å leve som han nå gjør. Våre skjebner er hva vi gjør dem til, sa president Barak Obama i sin Nobeltale forrige torsdag. Et visst slektskap, der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere