Jons oppvåkning

Jon Schau byr på egne spirituelle opplevelser i Jons bok. FOTO: ELLEN RØNNING

Jon Schau byr på egne spirituelle opplevelser i Jons bok. FOTO: ELLEN RØNNING

Komiker Jon Schau har gitt ut bok. I prologen sier han blant annet at "det du skal lese nå er rart. For meg også". Det er greit å vite.

SOLLI PLASS: Foranledningen til "Jons bok" er opplevelser Jonhadde da han døde to ganger i løpet av en uke i 2004. Og ikke minst alt det som har skjedd i årene etterpå.

Jon hadde ligget i koma i fem uker forårsaket av en betennelse i bukspyttkjertelen, og Jons bror mottok altså dødsbudskapet to ganger fra legene. Mens familien sørget "opplevde jeg de to mest fantastiske reisene jeg noen sinne har vært på" skriver Jon innledningsvis.

Opp og stå

Legene aner ikke hva som skjedde da Jon mirakuløst våknet fra sin komatilstand, men han ble ihvertfall forespeilet to til tre års rehabilitering og opptrening på Sunnås for å komme seg på beina igjen.

11 dager etter siste dødsfall ble Jon skrevet ut av sykehuset, og forlot det til fots.

– Jeg vet jo heller ikke hva som skjedde, men jeg gikk fra å være så dårlig at jeg ble kvalm bare jeg så fysioterapeuten på gangen til å gå selv bare noen dager senere, forteller Jon.

Spirituelle samtaler

Vel hjemme og sykemeldt begynte komikeren å skrive på en ny forestilling. Han brukte samme fremgangsmåte som før sykehusoppholdet, satte opp punkter han kunne drudle rundt. En søvnløs natt begynte Jon plutselig å skrive hele setninger, og han stilte blant annet spørsmålet Hva i all verden skal jeg bruke? Svar fikk han også, denne gangen var svare; det du skal bruke er det som kommer uanstrengt.

– Jeg tenkte – og skrev – hvor kom dette fra? Svaret var:
Fra inne i deg. Fra meg.

Dette var starten på Jons samtaler med Gud. Blant andre. De har pågått i fem år nå, og pågår fremdeles, hver dag. Samtalene er i utgangspunktet skrevet for hånd, og på engelsk.

– Det falt bare lettere å skrive på engelsk. Jons bok inneholder et utvalg av samtalene jeg har skrevet ned i kladdebøkene mine.

Jon forteller at åtte kladdebøker er fulle, og flere blir det. Han forteller også at håndskriften hans endrer seg utifra hvem han snakker med. Når han skriver ned samtaler med sin avdøde mor, trengs ingen presisering av hvem som sier hva; morens håndskrift er lett gjenkjennelig innimellom Jons egen.

Tenke vs være

Jons bok er rar, interessant, krevende, fascinerende, provoserende og helt sikkert mange andre adjektiv, vi har jo alle forskjellige forutsetninger og forventninger når vi leser den.

Jon synes for øvrig forventninger er en uting, det forstyrrer opplevelser og forhindrer oss i å være helt åpne og i nuet, i øyeblikket.

– Sammenlikning ødelegger også mye; mennesker har en trang til å sammenlikne prestasjoner, posisjoner og trivialiteter som kjøretøy, bolig og garderobe. Vi skal liksom leve opp til noe, til andre mennesker vi synes rager høyere enn oss selv. Vi er ikke bra nok. Det er jo bare tull! Alle mennesker er bra nok så lenge de er seg selv og lever i pakt med egne følelser. Den eneste sannhet som kan oppleves er det du føler og opplever selv, alt annet er annenhånds informasjon, altså bare rykter.

Kontroll

Jon opplever mennesker som gode. Onde handlinger forekommer når ikke egne følelser blir lyttet til og dårlig input utenfra får styre tankene. Han har også erfart at han er herre over eget liv – lykke, helse, alt – betingelsen er altså å leve i pakt med egne følelser og opplevelser.

– Denne kontrollen over eget liv er tilgjengelig for alle som ønsker det, sier han.

Jons univers kan ikke beskrives i en liten tekst, og Jons bok kan ikke leses i en fei. Men mannen har ihvertfall mye godt på hjertet. Og i hjertet. Å være i prosessen, kaller Jon Schau det å leve som han nå gjør. Våre skjebner er hva vi gjør dem til, sa president Barak Obama i sin Nobeltale forrige torsdag. Et visst slektskap, der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.