RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jorda rundt på 2 kilometer


Tobias Thomassen (innfelt) har besøkt Grønlad med årvåkne øyne og åpent sinn. Det ble et overraskende, og svært vellykket møte.
Tobias Thomassen (innfelt) har besøkt Grønlad med årvåkne øyne og åpent sinn. Det ble et overraskende, og svært vellykket møte. Foto: Foto: Julie S. Haug
«Folk må komme til Grønland for å lukte, føle og se,» skriver Tobias Thomassen om bydelen som ikker er som alle andre.

GRØNLAND: Allerede da jeg kom opp fra t-banen på Grønland følte jeg at jeg  ble jeg møtt av en ny verden. Dette var ikke en bydel som alle andre, var første tanke som slo meg.

Man fikk følelsen av at man hadde kommet til et annet land som var sammensatt av mange andre land. Ikke et annet land i form av menneskene, men i form av butikkene og luktene.

Som å være i en tropisk jungel

Etter en liten rundtur og en kjapp forbi passering av Grønland Basar støtte jeg på en liten sjappe i et mørkt smug som lyste opp. Dette var ABAH import. En grønnsakhandel. 

ABHA Import Grønland

Verden i Norge: ABAH Import.
 

Bak disken satt det en mann av pakistansk opprinnelse. Han viste meg gledelig rundt og ledet meg inn i grønnsaksavdelingen.  

En frisk, fersk lukt traff nesen min. Jeg var omringet av frukt og grønnsaker i alle former og i all verdens farger.  Det var som å være i en tropisk jungel, bare dyrelydene som manglet.

Den ansatte dro opp en grønnsak kalt okra. Okraen hadde form som en spydspiss. Den var grønn, tynn og liten. 

- Dette er en grønnsak som kommer fra Etiopia og er veldig god til kylling og kjøtt. Hvis man åpner okraen ligger det små frø inni som er veldig gode, fortalte  han.

Det neste han løftet opp var en frukt kalt Guava. Guavaen lignet på lime, de hadde helt lik fasong og var veldig lik i fargen.

- Dette er guava, denne er importert fra Pakistan og er veldig god å lage syltetøy av, sa kjøpmannen.

Videre fikk jeg se meti fra Kenya, spinat fra Kypros, squash fra Tyrkia og mango fra Brasil.

«Per» smaker godt

I det jeg skulle til å forlate frukt- og grønnsaksavdelingen og fortsette ferden tilbød mannen meg å smake på en frukt kalt ”Per”.

Da han sa ”Per” ble jeg litt undrende i blikket. Per var noe jeg assosierte med herrenavn og ikke som navn på en frukt.

Frukten kom fra Pakistan og var mindre enn et eple, men større enn en drue. Jeg var litt skeptisk, men tok en bit. Per smakte veldig godt, den var både frisk og saftig og jeg angret ikke på valget om å smake.

Dupatta, kamis og shalwar

På vei mot t-banen kom jeg over en butikk ved navn Sheik´s Fashion. Utstillingsdukkene i utstillingsvinduene pirret nysgjerrigheten.

Butikken var fylt med vakre indiske og pakistanske klær som var utstyrt med gull og glitter.

Grønland

Sheik´s Fashion: Pakistanske og indiske klær i alle farger.
 

Jeg ble møtt i inngangspartiet av en dame som jobbet her.  Hun kunne fortelle meg om hvilke produkter som var helt ferdig og hvilke som var delt opp i deler.

Damen tok med meg bort til noen deler som ikke var helt ferdig og starter å forklare hva de forskjellige delene var.

- Her har vi en dupatta. Den er for håret. Dette er  en kamis, den skal man ha rundt kroppen, en slags skjorte. Og det siste er en shalwar, den brukes som en bukse, fortalte hun.

Plaggene som hang på veggen like bortenfor var ferdig sydd sammen. Dupatta, kamis og shalwar var satt sammen til ett.  

Man kunne få klær i alle farger. Lilla, rosa, oransje og grønn var bare en liten del av fargene butikken hadde å tilby. Omgivelsene i Sheik´s Fashion var rolige, jeg kunne gå rundt og titte uten å føle meg forstyrret. Det var veldig hjemmekoselig. Sterkt lys fra taket satte klærne i et fint lys.

Lukte, føle og se

På vei hjem satt jeg med den følelsen av at jeg møtt flere forskjellige kulturer på ett og samme sted. Kulturer igjennom klær, frukt og grønnsaker.

Folk må komme til Grønland for å lukte, føle og se.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere