Gå til sidens hovedinnhold

Jorden rundt på 500 sider

Han har vært på joggetur i Nord-Korea og på danseklubb i de irakiske fjellene. Nå gir Gunnar Garfors ut bok om sine reiser.

OSLO: «198» er tittelen på boka til Gunnar Garfors. Og 198 er også antall land i verden han har besøkt. Ideen fikk han i 2008, da han trengte et nytt mål etter å ha besøkt alle land som slutter på -stan.

Siden da har han brukt alle pengene og det meste av fritiden på reiser verden rundt.

– Mange reiser stadig tilbake til de samme stedene. Det er for så vidt ikke noe i veien med det, men jeg synes flere burde få åpne øynene og se nye plasser, sier Garfors.

Han håper at boka kan inspirere folk til å prøve et litt mer uvanlig reisemål neste gang og kaller det en vinn-vinn-situasjon å legge turen til et annerledes sted.

– Enten oppdager man noe nytt og spennende, eller man finner ut at man trives godt med å reise dit man pleier. Da kan jeg jo eventuelt reise for folk gjennom boka, smiler Garfors.

Les også: Johanne (22) jobbet med livreddende arbeid i Zambia

Hater guidebøker

Boka hans er imidlertid ingen guidebok. Garfors går såpass langt som å si at han stort sett hater guidebøker.

– De er som regel skrevet av andre utlendinger, og utvalget kan være tilfeldig eller gammelt. Bare tenk på Oslo: Det er mye som ikke står i guidebøkene, men som man får vite om fra folk som bor her, sier Garfors, som selv bor på Bislett.

Selv ferdes han mye til fots når han er ute og reiser. Da kommer han lettere i kontakt med lokalbefolkningen, og det åpner igjen dører til opplevelser.

Og det er opplevelsene fra alle land i verden som Garfors tar med leseren på i boka.

Man får høre om hvordan to karer på en bar i Irak tok med Garfors og kompisen til et danseshow på et hotell langt oppe i landets snødekte fjell. Og om da han ga sin nordkoreanske guide såpass mye akevitt at han fikk ta en eksklusiv joggetur i Pyongyang på egen hånd morgenen etter.

– Natur og folk er viktig for meg når jeg reiser. Det gjelder å vise interesse, det merker jeg at folk setter pris på, sier han.

Nye rekorder

Torsdag 18. september er Gunnar Garfors på plass på Tanum i Karl Johans gate for å lansere boka. Men selvsagt hviler han ikke på laurbærene hjemme på sofaen.

Tirsdag besøkte han sammen med sin bror alle Norges fylker på et døgn, i forbindelse med boklanseringen.

21. september har Garfors tenkt å sette verdensrekord, ved å besøke 19 land på et døgn. I mai klarte han 17, men eventyreren jakter stadig nye rekorder. Og reisemål.

– Jeg vurderer en tur til Antarktis i jula. Det er jo et kontinent jeg ikke har besøkt.

Les også: Skaper teater blant gangstere i Cape Town

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot