RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordmor Mali redder kvinner i Sør-Sudan


Mali Ebrahimi har vært ni måneder i Sør-Sudan med Leger Uten Grenser og fokusert på å hjelpe kvinner og barn. Det er en tøff jobb, men hun liker å kunne hjelpe til i et land som trenger det så sårt.
Mali Ebrahimi har vært ni måneder i Sør-Sudan med Leger Uten Grenser og fokusert på å hjelpe kvinner og barn. Det er en tøff jobb, men hun liker å kunne hjelpe til i et land som trenger det så sårt. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen
Jordmoren Mali Ebrahimi har nettopp kommet hjem etter ni måneder i Sør-Sudan med Leger Uten Grenser, og utfordringene hun har møtt er overveldende store.

MAJORSTUEN/ SØR-SUDAN: I Sør-Sudan får Mali Ebrahimi en pasient med store blødninger etter fødsel. Hun må bruke sine egne hender for å stoppe den kraftige blødningen, og det tar nesten fire timer før det stabiliserer seg. Hun redder livet til den nybakte moren med nød og neppe. Dette er hverdagen til en jordmor i Leger Uten Grenser.

Utrettelig kamp

Med begrensede ressurser jobber jordmoren fra Majorstuen en utrettelig kamp for å gjøre livet litt lettere for kvinnene i Sør-Sudan.

Mali spesialiserer seg på kjønnsykodommer og gynekologi, og har i tillegg bakgrunn innen psykisk helse. Hun har jobbet tre år for Leger Uten Grenser, og brukt de siste ni månedene i Sør-Sudan. Provinsen hun har oppholdt seg i heter Unity og landsbyen har navnet Leer, hvor Leger Uten Grenser har sin største base, og eneste sykehus i Sør-Sudan.

Høy barnedødlighet

Malis hovedansvar ligger på mor og barn i en region som har ekstremt høy barnedølighet, og hvor de lokale kunnskapene er få.

– Store deler av jobben min består i å opplyse kvinnene om bruken av prevensjon, noe mange aldri har hørt om tidligere, forteller Ebrahimi.

Sør-Sudan er som mange andre steder i Afrika både fattig og primitivt.

– Det foregår fremdeles interne kriger mellom de ulike stammene her, og jeg behandler ofte stikkskader fra spyd som blir brukt i kampene, sier hun.

livsviktig hjelp:

Her hjelper Mali en gravid kvinne som også har sykdommene kala zar, hud sopp, brucelosis ( infeksjon  grunnet av ku melk), TB- tuberculosis, og høyt blodtrykk. Hun ble helt frisk og fikk en velskapt gutt cirka to måneder etter at dette bilde ble tatt. FOTO: Privat

Utbredt med kjønnsykdommer

Også hygienen er en kilde til til en stor variasjon av sykdommer.

– Det er dårlig med rent drikkevann, og kjønnsykdommer som syfilis og gonore er er ektremt utbredt, sier Mali som understreker at det er et enormt behov for jordmødre i Sør-Sudan.

– Det er en annerledes kultur og overgrep mot kvinner er dagligdags. Jentene selv er heller ikke klar over at det er en så stor urett det som skjer med dem, og derfor blir det heller ingen reaksjoner i ettertid, sier hun og legger til:

- Kvinner er en salgsvare her, og ofte blir døtrene solgt for kveg som kan livnære familien, sier Ebrahimi.

Fokusert og profesjonell

– Er det vanskelig å ikke bli involvert på et personlig plan?

– Jeg klarer å skille mellom det jeg gjør, og det jeg opplever. Det kan jeg takke min psykiatriske bakgrunn for, og jeg er også til en hver tid fokusert på jobben jeg har foran meg, forteller Mali.

Hun husker spesielt en episode som involverte en ung gutt.

Det var en 16-åring som var skutt. Raskt ble det konkuludert med at det var ingenting jeg kunne gjøre for han, og fokuset mitt måtte da umiddelbart gis til neste person som kanskje kunne reddes. Det er tøft, men man har ikke noe valg, sier hun.


– Hvorfor liker du å jobbe med Leger Uten Grenser?

– Det er min lidenskap. Jeg elsker å jobbe med mennesker, og det gir en god følelse når jeg vet at det jeg gjør hjelper, avslutter Mali.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere