RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jorunn (72) leverer unik cd


Jorunn McAnnly (72) en av bidragsyterne til unik cd hvor hverdag og fest fra svunnen tid skrives inn i historien.
Jorunn McAnnly (72) en av bidragsyterne til unik cd hvor hverdag og fest fra svunnen tid skrives inn i historien.
Iherdig mimring sender godt voksne fortellere tilbake til ungdomstiden nattestid.

SOFIENBERG: I to år har forfattere tilknyttet Kirkens Bymisjons prosjekt «Å få henge som en dråpe», trigget eldre mennesker til å oppsøke sitt gamle jeg.

For 72 år gamle Jorunn McAannly har dette blant annet resultert i teksten «Fred», hvor hun tar oss med til Dalarne hvor hun som 7-åring opplevde frigjøringsdagen fra svensk side.

Danker ut skuespillere

Forfatter Karin Sveen fremhevet i sitt foredrag på Engelsborg eldresenter viktigheten av at forfatterne selv leste opp sine historier.

– De danker ut skuespillere, for de har ikke vært på det stedet det skrives om. Men når vi hører det fra de som har opplevd det, blir du tatt med tilbake både i tid og sted, fortalte hun.

Skrivingen gir også helsebringende effekter på seniorene selv.

– Drømmer opp det

– Ofte tenker jeg så mye på det jeg har skrevet om på kurset, at jeg drømmer om det om natten. Jeg gjenopplever ungdomstiden på et sommersted i drømme, deilig. Er så glad når jeg våkner, forteller en av skrivekursets deltakere.

En annen deltaker erindrer i fortellingen «Sommernatten» at hun som ungdom i sin hjembygd danset med en dverg som «rakk meg bare til puppene».

Skriver for familien

Prosjektleder for skrivekurset, Eli Sol Vallernes, forteller at flere av de ansatte i bydelens sykehjem og eldresenter har endret sitt syn på de eldre etter å ha hørt historiene deres.

Jorunn McAnnly har allerede lest opp sine fortellinger for flere hundre mennesker i Kampen menighetshus, og hun kunne godt tenke seg å lese dem opp i Sofienbergparken til sommeren.

– Jeg skriver først og fremst for familien min. Men også for dem rundt meg i lokalmiljøet. Jeg har lært mye om meg selv under skrivingen. Det handler om å tørre, og om å ville noe, forteller McAnnly, som oppfordrer alle skrivelystne i høy alder til å melde seg på.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere