RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støtten til Joshua French har økt kraftig de siste ukene. Her fra støttemarkeringen i fjor høst.
Støtten til Joshua French har økt kraftig de siste ukene. Her fra støttemarkeringen i fjor høst. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Joshua French: – Jeg lover å fortelle vår historie en dag

Over 200 mennesker, inkludert mamma Kari Hilde French, gikk i fakkeltog for Joshua French lørdag. Mesteparten av det offentlige Norge skydde unna.

OSLO: – Joshua må hjem! ropte de rundt 200 - 250 oppmøtte, mange med fakkel i hånd, før det ble holdt appeller foran Stortinget.

De fikk mye oppmerksomhet der de trasket oppover paradegaten Karl Johan i retning Stortinget. Overraskede tilskuere minnet hverandre på hvem denne Joshua French er.

Og oppmerksomhet var selvfølgelig en stor del av tanken bak arrangementet. Mye av det offentlige Norge ser ut til å være lite ivrige etter å assosieres med saken. Arrangørene sendte blant annet brev til 169 stortingsrepresentanter, og kun tre svarte – med avslag.

SE VIDEO FRA FAKKELTOGET HER:

Video: Tarjei Kidd Olsen

LES OGSÅ: Ingen fra Stortinget vil gå i tog for Joshua French

Skuffet over Stortinget

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, sier til dittOslo.no at hun håper at fakkeltoget kan bidra til en ny dynamikk fra politikere og andre med påvirkningskraft.

– Jeg håper at det offentlige Norge engasjerer seg mer, og ikke minst at politikerne engasjerer seg mer. Det var skuffende at de ikke svarte på brevet som ble sendt ut til stortingsrepresentantene, sier French, som også holdt appell etter fakkeltoget.

LES OGSÅ:  – Joshua French: Mamma, det ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

De eneste representantene for Norges politikere som holdt appell var fra ungdomspartiene til Venstre og Kristelig Folkeparti.

Representanten for KrFU mente at saken belyser hvordan ulike deler av verden påvirkes av hverandre, og hvor viktig det er å sørge for utvikling og reformer i fattige land.

Kari Hilde French er godt fornøyd med fakkeltoget og appellene.

– Jeg synes det har vært et veldig verdig arrangement. Jeg synes det har løftet menneskeverdet for Joshua, og ikke minst for mange andre, sier French.

Fakkeltog French SE BILDESERIE FRA FAKKELTOGET FOR FRENCH OG MOLAND HER

Minnes Tjostolv

På arrangement skulle også Tjostolv Moland minnes. Moland ble arrestert og fengslet sammen med Joshua French i 2009, begge anklaget å ha drept deres sjåfør Abedi Kasongo, og for spionasje for Norge. De ble felt i det kongolesiske rettssystemet.

Med en dødsdom hengende over seg og French, døde Moland i august i år, 32 år gammel.

LES OGSÅ: Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter

Norske patologer har konkludert med at han begikk selvmord. Molands søster Kari, som snakket med sin fengslede storebror regelmessig på telefon, felte tårer mot slutten av hennes følelsesladede tale.

Det ble også holdt ett minutts stillhet for Tjostolv Moland. Og det ble lest opp en hilsen fra Joshua French, som på et tidspunkt henvendte seg til sin døde venn og kollega:

Tror på rettferdighet

«De siste årene behandlet livet deg hardt og verden var urettferdig mot deg. Ord kan vanskelig beskrive forskjellen mellom den virkeligheten vi har opplevd og fiksjon. Du ble kjent av mange feil grunner, men vil bli husket for alle de riktige. Dette lover jeg deg».

«Noen ting i livet er så komplisert at det bare kan forstås i ettertidens lys. Jeg gleder meg til, og lover, å fortelle Tjostolvs og min historie en dag, og er trygg på at sannheten og tiden vil dømme oss annerledes og mer rettferdig enn mye av det som har versert hittil i medier og folkesnakk».

I tillegg til dommen for mord og spionasje, referer han her blant annet til spekulasjoner rundt deres kjente og påståtte aktiviteter i den private sikkerhetssektoren i Afrika.

LES OGSÅ: Hannah French: – Joshua er verdens beste bror

Spent på hva han har å si

En av fakkelbærerne var Leif Sigurd Larsen. Han kjenner French-familien fra da de alle i en periode bodde i Askim. Han velger å forholde seg positiv.

– Jeg er optimist. Et eller annet må skje – dette går ikke! Joshua har sittet der i årevis. Han er på alder med min egen sønn, og han utsettes for mye som ingen skulle måtte gjennomgå. Mitt optimistiske håp er at han kommer tilbake til Norge. Og det skal bli veldig spennende å høre hva han har å si når han kommer tilbake, sier Larsen til dittOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere