RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Journalistbølge på Oppsal


Denne redaskjonen var en av to som vant prisen for "beste avis". F.v. første rekke: Ole Kristian Ekhaugen, Yu Zhen Zhou, Sindre Cristoffer Gundersen. F.v. midterste rekke: Frida Axelsen, Rebecca Langås og Elmira Mehr. Bak f.v.: Jacob Rekdhal Faye Lund og Christer Simonsen. FOTO: LINE RUNDMO
Denne redaskjonen var en av to som vant prisen for "beste avis". F.v. første rekke: Ole Kristian Ekhaugen, Yu Zhen Zhou, Sindre Cristoffer Gundersen. F.v. midterste rekke: Frida Axelsen, Rebecca Langås og Elmira Mehr. Bak f.v.: Jacob Rekdhal Faye Lund og Christer Simonsen. FOTO: LINE RUNDMO
I forbindelse med "prosjekt skoleavis", som gikk over tre dager, stakk gruppene "Kongla" og "Oppsals fire vegger" av med prisen for beste avis.

OPPSAL: Norsklærerne på ungdomstrinnet ved Oppsal skole fikk i år en glimrende og kreativ idé: La oss lage skoleavis!

Rundt 160 elever ble delt inn i grupper med 10 personer på tvers av klassene. Det var på forhånd bestemt at 16 elever fra 10. trinn skulle være redaktører.

Grafiker Ida Hansen fra Nordstrands Blad ble bedt om å være med på kåringen.

- Det var hyggelig å bli spurt. Resultatene ble jo kjempebra, mener Ida.

Hun sa under kåringen at det var noen aviser som skilte seg ut fordi de hadde et ryddig og fint oppsett.

- Jeg er veldig imponert over hva elevene har fått til i løpet av så kort tid, sier hun.

Fra oppgaven om å lage avis ble delt ut, til resultatet skulle være ferdig, hadde de unge journalistspirene tre dager på seg.

- Elevene har lagd artikler, fotoreportasjer, portrettintervju, leder også videre. Det var en knall innsats. Vi tenker at dette prosjektet kan gjøres til neste år, sier lærer Ingeborg Brendås.

- Avisen kommer til nytte ved at den dekker mye av pensumet fra norskfaget i år, pluss en rekke andre fag som matte, engelsk og nynorsk.

Høy spenning

Brendås og kontaktlærer Heidi Wold Hergot står nå i en samlingssal foran halvparten av elevene på ungdomstrinnet. De er alle klare for aviskåringen.

- Vi har delt inn kåringen i flere ulike kategorier. Dette er beste: reportasje, leserinnlegg, tegneserie, tittel, overskrift, fotoreportasje, portrettintervju, artikkel, navn på avis, forside, leder (skrevet av redaktøren), beste redaktør og til slutt den gjeveste prisen - beste avis, opplyser Brendås.

Mens utdelingen av premier foregår, danner vinnerne fra hver kategori en lang rekke. Til slutt blir vinnerne av beste avis ropt opp.

- Vi har sett på avisen som samlet resultat, og da er det Kongla som stikker av med seieren! røper norsklærerne.

Effektiv avis

En vilter gjeng tar sats fra sitteplassene og stiller seg framfor resten av avisfolket. Konglas egen gruppeleder, Frida Axelsen, har allerede vunnet kåringen for beste redaktør. Hun er tydelig stolt over resultatet av kåringen.

- Samarbeidet har fungert overraskende bra. Jeg har prøvd å delegere oppgaver. Det var litt vanskelig å holde kontroll på gruppa og å hjelpe dem med ideer, rette artikler og sånn, sier Frida.

Gruppa hennes fant en mal på nettet, som de brukte til forsiden av avisen.

- Selve avisa, eller layouten, lagde vi bare i Word. Jeg tror vi vant fordi vi hadde gode individuelle artikler, fin layout og det var ikke komplisert å finne fram i avisa, mener gruppa.

De var alle enige om å gjøre så mye som mulig fortest ferdig. Allikevel merket de deadline stresset på kroppen.

- Det ble hektisk på slutten. Og veldig deilig å bli ferdig!

Enda en gjev pris

I og med at det var så mange elever med på avisprosjektet, ble elevene delt inn i to puljer. Kåringsrepertoaret ble dermed gjentatt to ganger. Etter at nesten alle kåringene ble offentliggjort, manglet det kun en.

- Vinneren av kategorien beste avis går til en avis som har gjort det bra i alle produkter. Oppsals fire vegger! roper lærer Wold Hergot.

Etter at elevene har fått utdelt sjokolade og flaxlodd, forteller de at gruppearbeidet gikk ganske fint.

- Vi hadde best avis fordi vi samarbeida bra hele tiden, sier Ingrid Flåte.

Redaktør Jo Kristian Aarvag (som også kan tituelere seg som beste redaktør), sier at han prøvde å fordele oppgavene med en gang de fikk beskjed om å lage avis.

- Jeg tror er god leder må ha evnen til å organisere, sier redaktør Jo Kristian.

På gjensyn

Kort oppsummert forteller elevene at de har lært å finne bra overskrifter, å samarbeide og hvordan man lager portrettintervju. - Jeg synes det er greit å jobbe med oppgaver som dette, forteller Espen Christian Lybeck.

Elevene mellom 13- 16 år vant i tillegg til prisen for beste redaktør og beste avis, kategorien beste fagartikkel.

- Dere var i toppen på stort sett alle kategorier, kommer det fra en av lærerne.

Resultatet etter avisprosjektet er i hvert fall enstemmig:

- Dette må vi definitivt gjøre igjen, sier de.

Grafiker Ida foreslår at de neste gang kan komme til Brynseng, der Nordstrands Blad holder til.

- Så får dere se hvordan er virkelig avis jobber. Dere er jo allerede godt på vei!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere