Gå til sidens hovedinnhold

– Jovisst er Oslo en klassedelt by!

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) avviser i Østkantavisa 10. mars at Oslo er en delt by. Hun gjør et fattigslig forsøk på å imøtegå venstresida med tallknusing, men hvis det er tall byråden trenger for å åpne øynene anbefaler jeg Statistisk årbok for Oslo 2009. Tallenes tale er nemlig krystallklar – det er ingen tvil om at Oslo er en klassedelt by. Her er et par eksempler:

På vestkanten lever man lengre enn på østkanten. I Bydel Gamle Oslo er nettoutgiften til sosialhjelp per innbygger 3175 kroner. I andre enden finner vi Bydel Vestre Aker der tilsvarende tall er 460 kroner.

Sosiale problemer blant barn og unge er størst på østkanten. I Bydel Søndre Nordstrand er det totalt 569 barn under barnevernstiltak, mens tallet for Bydel Ullern bare er 82.

Rikfolket på vestkanten utøver mer politisk innflytelse enn folk i øst. I Bydel Gamle Oslo, for øvrig den bydelen der Rødt gjør det best, brukte bare 69,2 prosent av de stemmeberettigede stemmeretten ved stortingsvalget sist. I Bydel Ullern, der Rødt gjør det dårligst og Høyre gjør det best, brukte 82,5 prosent stemmeretten.

Det siste tallet levner liten tvil om at de rike foretrekker Høyre.

Det kan nok sees i sammenheng med at den politikken Høyre-/Frp-byrådet har ført de siste årene favoriserer de rikeste og opprettholder forskjellene på øst og vest. I de delene av byen som skriker etter utbedringer stemmer folk på opprørspartiene. Når vi til neste år igjen skal velge hvem som skal styre Oslo er det all grunn til å håpe at slike opprørsstemmer går til Rødt, i stedet for Frp som sammen med Høyre har hatt hånda på rattet i Oslo i inneværende periode. I Rødt tar vi nemlig det urettferdige skillet mellom øst og vest på alvor.

Jokke Fjeldstad
Leder i Rødt Oslo

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk