RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jørn Hoels store drøm

«Har en drøm» herjet hitlistene på 1980-tallet. Jørn Hoels superhit kunne like gjerne handlet om Bandwagon.

OSLO: Jørn Hoel brenner for musikken, og ønskedrømmen er at flest mulige får muligheten til å vise fram musikken de lager. For han husker meget godt hvordan tiden var før hitsene slo til på 1980-tallet.

– Å ja, jeg husker godt hvor sinnssykt mye tid vi (han og Steinar Albrigtsen) brukte på å drømme om en musikkarriere. Jeg satt til og med hjemme på rommet og tegnet platecover mens jeg og Steinar spilte inn låter på kassettspilleren. Og ja, det hørtes helt forferdelig ut, ler den nå veletablerte artisten.

Men å spille inn kassettdemoer fikk ikke duoen ut av gutterommet. Det hjalp heller ikke at de fleste voksne mente at alt annet enn idrett var «useriøst» å holde på med.

OSLO-LÅT KAN KOMME TIL FINALEN – STEM HER!

Fikk uventet drahjelp

– Ja, det var vanskelige tider. Og det største hodebryet var hvordan vi skulle klare å få oss et navn ettersom det ikke fantes noen plattformer. Det var bortimot umulig – ingen kjenner deg og da vil heller ingen hyre deg. Dermed befinner du deg i en slags ond sirkel. Tenk om vi hadde vært så heldige og hatt et konsept som Bandwagon å lene oss på? Det hadde uten tvil vært en drøm for oss, sier en engasjert Jørn Hoel.

Han og kamerat Albrigtsen ble til slutt av de mer heldige unge, ukjente og særs motiverte musikerne på 1970-tallet. For da Rikskonserten kom på besøk, fikk de lov å henge seg på og gjøre skolekonserter rundt i Nord-Norge.

Dermed begynte snøballen å rulle, og de ble etter hvert mer og mer kjente. Resten er historie, som det så fint heter.

OSLO LEDER AN I BANDWAGON – FØLG VÅRE LOKALE BAND HER!

Slukker ikke stjernene

Ifølge den hese stemmen fra nord er det imidlertid mer enn bare det å få spredd musikken som gjør Bandwagon til et «genialt konsept».

– Det er flere ting. Blant annet blir dette et slags inspirerende fora for dem som deltar. Du spiller inn en demo og laster den opp for at andre kan høre den, og du hører på hva andre har lastet opp. Dermed inspirerer deltakerne hverandre til å lage ny og kanskje bedre musikk.

– Og så starter du lokalt. Vi ser fra de store plattformene som NRK og TV 2 hvordan det går med deltakerne som ikke når helt opp. Dette er dessverre stjerner som aldri blir tent. Derfor er det viktig å starte i et mindre hjemlig miljø, og deretter bygge seg opp et større og bredere publikum. Dette gjør Bandwagon med at det første steget man tar er å laste opp musikken i lokalavisa, sier han.

ANONYMOUS BASTERDS LUKTER PÅ BANDWAGON-FINALEN: – Nå trenger vi Oslos hjelp

Ble selv lurt

Men Tromsø-mannen kjent fra blant annet «Det store korslaget» på NRK peker også på et fjerde element – og et særs viktig et for de som drømmer om å tjene noe kroner på musikken.

– Det er en ting som ødelegger for 90 prosent av bandene og artistene – nemlig det forretningsmessige rundt musikken. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å eie rettighetene til egen musikk. Og dette er noe musikere bare skyver framfor seg – et belastende element de helst vil ignorere – for det er musikk de vil konsentrere seg om. Bandwagon legger også opp til dette med registrering, forteller sangeren, som selv har bitre erfaringer på dette området.

– Det var tilbake i 1980. Jeg fikk framlagt en kontrakt jeg skjønte fint lite av, men da jeg prøvde å spørre hva dette betydde fikk jeg bare beskjed om å signere – dette var ikke noe farlig. Og med et pennestrøk ga jeg bort 30 prosent av inntektene, forteller Hoel, og fortsetter:

– Og ikke tro at dette var noe som kun skjedde i gamle dager. Selv om det er et tabubelagt felt å snakke om for de som er etablert er dette noe som faktisk også skjer den dag i dag. Så jeg anbefaler alle til å benytte seg av muligheten til å registrere egen musikk, sier han.

«Har en drøm» handlet om lengselen etter en lysere hverdag. Ukjente og ambisiøse musikere kan få nettopp dette med Bandwagon.

– Det er et drømmekonsept for unge musikere. Rett og slett en gave til dem. Nå kan drømmen bli virkelighet for noen av dem, så meld dere på, oppfordrer Jørn Hoel. (ANB)

LES OGSÅ: Bandwagon-aktuelle Radioclowns varmet opp for Kvelertak
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere