RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel og fortvilelse i Vestskrenten


STRÅLING: Telenor sa til slutt opp avtalen, men nå vil Post og teletilsynet ekspropriere taket på Vestskrenten borettslag til det digitale nødnettet. Styreleder Gyro Sølvsberg er opprørt og mener det er arrogant.
STRÅLING: Telenor sa til slutt opp avtalen, men nå vil Post og teletilsynet ekspropriere taket på Vestskrenten borettslag til det digitale nødnettet. Styreleder Gyro Sølvsberg er opprørt og mener det er arrogant. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN
Telenor fjerner de omstridte mobilmastene fra borettslaget. Samtidig vil Post- og Teletilsynet ekspropriere taket for å sikre antennene til nødnettet.

HOLMLIA: – Jeg blir opprørt, sier styreleder i borettslaget, Gyro Sølvsberg.

Vestskrenten borettslaget har hatt en ti års leieavtale med Telenor, men ønsket i 2010 å si den opp fordi enkelte beboerne mente å ha strålingsrelaterte helseplager.

LES OGSÅ: Advokaten: – Borettslaget føler seg bondefanget i saken

Telenor ville ikke godta oppsigelsen og siden har saken vært advokatmat. Men nylig snudde Telenor og besluttet å flytte mastene til Åsbråten borettslag, noen hundre meter unna.

– Det er fantastisk at de sa opp avtalen med øyeblikkelig virkning, selv om vi sa den opp for ett og et halvt år siden, sier Sølvsberg.

Nødnett og helseplager

På det samme taket har det siden 2008 stått tre antenner til nødetatenes digitalt krypterte nødnett. Borettslaget inngikk avtalen med Direktoratet for Nødkomunikasjon av samfunnshensyn, men ønsker nå antennene bort fordi flere beboere opplever plager de mener stammer fra stråling. Dette til tross for at målinger viser at strålingen bare er på rundt én promille av grenseverdiene til Statens strålevern.

– De sier det per definisjon ikke er farlig, men folk som bor under mastene og horisontalt fra dem opplever plager. To stykker har solgt og flyttet fordi de ikke kan bo her, sier Gyro Sølvsberg.

– Vi gjorde dette som en samfunnsnyttig innsats og trodde ikke det var skadelig. Vi trodde også at det var mulig å si opp kontrakten hvis vi opplevde plager, men da svarer de med å ekspropriere taket, sier en oppørt Sølvsberg.

LES HVA DIREKTORATET MENER HER: – Samfunnets behov må veie tyngst

– Arrogant

Borettslaget har klaget inn avgjørelsen til Samferdsesdepartementet og mener tilsynet ikke har vurdert alle hensyn i saken.

Statens strålevern mener det ikke finnes vitenskaplige bevis for at noen blir syke av strålingsdosene det her er snakk om.

– Folk er friske når de er borte, en blir syke når de kommer hjem. Det finnes ingen bevis, men jeg synes det er så arrogant at de ikke vil høre på når vi forteller om folks plager, sier hun.

Klagen på ekspropriasjonen ligger nå til behandling i Samferdselsdepartementet.

FLERE SAKER OM MOBILSTRÅLING:

Mobilantenner kan ha blitt satt opp ulovlig

– Stråling ikke årsaken til helseplager på Holmlia

Mobilantenner kan ha blitt satt opp ulovlig

«Får vi flere falske flaggstenger i nabolaget?»

Satte søkelys på strålefare

Advarer mot mobil-albue

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere