RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel og gråt i ti år


Endelig er Gaustadbekken synlig gjennom Forskningsparken. Medforfatter av jubileumsboka og tidligere leder av Oslo Elveforum, Tor Holtan-Hartwig.
Endelig er Gaustadbekken synlig gjennom Forskningsparken. Medforfatter av jubileumsboka og tidligere leder av Oslo Elveforum, Tor Holtan-Hartwig. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Slik oppsummerer Oslo Elveforum sitt tiårige arbeid for byens «blå-årer» i en ny bok.

OSLO: – Ikke mange verdensbyer har så mye vann rundt og gjennom seg som Oslo, sier Karsten Sølve Nilsen, blågrønn byhistoriker og medforfatter i boka «Blågrønn hovedstad – Jubel og gråt for Oslos elver og bekker» som utgis i forbindelse med Oslo Elveforums tiårsjubileum i år.

– Kildene til Oslo-elvene, vannene i Marka, er fantastiske. Men det er byen som er vårt virkeområde, sier Nilsen.

Les også: LEDER – Ja til et blå-grønt Oslo

Fra rør til åpne elveløp

For 50 år siden var hovedstadens gjeldende politikk på feltet å lukke Oslos elver.

– Oslo Elveforum ser det som sin ene oppgave å støtte opp om Oslo kommunes, nabokommunenes og andre offentlige og private institusjoners arbeid med å gjenskape byens blågrønne årenett fra Marka til fjorden, sier leder Ida Fossum Tønnesen.

I Oslo Elveforums regi har for eksempel 35 elvestrekninger blitt adoptert av skoler i byen. Slikt skaper økt bevissthet hos dem elveforumet helst vil nå – barn og unge, neste generasjon Oslo-forvaltere.

Og boklanseringen i Forskningsparken, med utsikt over den nylig gjenåpnede Gaustadbekken, med vannspeil, ble et godt eksempel på at holdningene er i ferd med å endres.

De ti store

I dag er Oslo-områdets ti store elver i ferd med å bli levende, blågrønne drag gjennom byen. Lysakerelva, Mærradalsbekken, Hoffselva, Frognerelva, Akerselva, Hovinbekken, Alnaelva, Ellingsrudelva, Ljanselva og Gjersjøelva kommer stadig mer frem i lyset.

– Men med tanke på at to tredeler av Oslos elver og bekker er lagt i rør, er det mye som gjenstår, sier tidligere Elveforum-leder, og medforfatter, Tor Holtan-Hartwig.

Småelvene og bekkene, mange av dem med tilsig til de store, er ifølge forumet forsømt.

– Ikke en fjordby verdig

En av Oslo Elveforums sentrale fremtidsdrømmer gjelder de tre elvene med utløp gjennom Oslo sentrum; Akerselva, Hovinbekken og Alnaelva.

– Disse elvene har i dag elendige utløp til fjorden det ikke er noe å rope hurra for. Det er uverdig at en fjordby ikke har vakre elveløp. Dette er noe vi må finne ut hva vi skal gjøre med, sier Karsten Sølve Nilsen.

Boka er tilgjengelig for bestilling på www.osloelveforum.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere