*Nettavisen* Nyheter.

Jubler for Baileys til kaffen

Eva Snuggerud var blant beboerne som slo av en prat med byråd Sylvi Listhaug og institusjonssjef Gerd Jensen. I bakgrunnen Ingebjørg Andlem.

I kamp mot Økern og Nordseter, stakk Lilleborg sykehjem av med seieren.

LILLEBORG: Sykehjemmet skal nå prøve ut den danske Lottemodellen. Beboerne skal føle seg hjemme, det tradisjonelle institusjonspreget skal bort.

Eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) kom på overraskelsesbesøk og gjett om steminga sto i taket, da hun kunngjorde nyheten. Med seg hadde hun en sjekk på én million kroner.

Pengene skal være en starthjelp for å endre holdninger og kultur.

Glede og jubel

– Vi takker for tilliten, dette er en veldig inspirasjon, kvitterte institusjonssjef Gerd Jensen.

Lottemodellen gir de eldre stor innflytelse på egen hverdag. De skal få leve det livet de levde før de kom på sykehjem. Man står opp og legger seg etter eget ønske. Lager seg mat når man vil. Det er alkoholservering til måltidene. Bruken av sovemedisin skal erstattes av likør og cognac.

Stadig nye Lottehjem

I 2008 ble Fagerborghjemmet testet ut med stort hell. Trivselen har økt og sykefraværet gått ned. På Manglerud er man nå i gang med omleggingen. For 2009 har Økern, Nordseter og Lilleborg konkurrert om å få ta i bruk konseptet. På Lilleborg har man testa ut dette en stund allerede.

– Vi var og besøkte Lottehjemmet i Danmark og ble veldig inspirert, forteller institusjonssjefen, som nå tar nye steg videre. Flere tiltak er på trappene. Beboerne kan se fram til mer indivuell tilpasning i form av musikktilbud, hjembakte kaker, kafébesøk, kino, bowling og lysthus.

– Det første vi gjør er å kartlegge beboere og pårørende for å finne ut hva som kjenntegnet et ideelt sykehjem. Vi spør hvordan de vil ha det på sykehjemmet. Hver beboer er en original og et unikt menneske, forteller Jensen.

– Vil dere brenne uniformene, slik de gjorde i Danmark?

– Vi får ikke lov å bruke private klær av hygieniske årsaker, men har alt tatt i bruk nye uniformer med et annet snitt. De hvite, som gir et sykehuspreg, ser du ikke lenger her, sier Jensen.

Mindre medisiner?

Tanken med Lotte er at bruken av sovemedisiner skal trappes ned. Foreløpig har ikke kommunen noen tall på dette, men Listhaug er spent på utviklingen.

– For noen kan nok et glass Baileys bidra til å sove like godt som sovemedisin. Dette må bli en egen studie, sier Listhaug.

Hun går ikke med på at kommunale sykehjem i Oslo nå får et A- og B-stempel.

– Vårt mål er å innføre dette over hele Oslo. Tanken er at flere og flere av sykehjemmene skal bli Lottehjem, sier byråden.

Sykler gjør susen

Ellen Halvorsen har ikke bodd lenger enn to døgn på Lilleborg, men har alt testet ut spesialsykkelen. Der er det alltid kø, og Gerd Jensen ønsker seg flere slike.

– Vi har en beboer på 101 år som sykler halvannen time hver dag, sier hun.

Det ble ikke mindre stemning av meldingen om at 125 flasker vin er på vei fra Sveaas Stiftelse, i år som i fjor. Listhaug ser på Lottemodellen som måten å gjøre sykehjem mer moderne på, tilpasset morgendagens brukere.

– Ingen i 68-generasjonen vil finne seg i å bo på institusjon. Folk vil være sjef i sitt eget liv. Det handler om holdningsendringer og få inn en ny tankegang. Det høres enkelt ut, men vi snakker om store strukturelle endringer, sier byråden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.