RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubler for reddet gangvei


SEIER: Nabolaget kan feire at gangveien er reddet. Fra venstre Ole Kristian Halvorsen, Ole Jacob Borgen. Arild Gjervan (H) og Hanne Sørbø.
SEIER: Nabolaget kan feire at gangveien er reddet. Fra venstre Ole Kristian Halvorsen, Ole Jacob Borgen. Arild Gjervan (H) og Hanne Sørbø. Foto: Foto: Vidar Bakken
Nabolaget har kjempet med nebb og klør for å beholde gangveien fra Øvre Smestad vei. Det ble seier.

HUSEBY: – Vi har kjempet frem en løsning, sier Ole Jacob Borgen, som representerer Sameiet Øvre Smestadvei friområde.

Innlemmet gangveien

Akersposten skrev for et år siden om gangveien som har vært i bruk i mer enn 70 år og som nabolaget i alle år hadde oppfattet som offentlig gangvei. Blant annet står kommunen for lyssetting av gangveien. Da en utbygger kjøpte tomten i Øvre Smestadvei 50, viste det seg at gangveien var en del av denne tomten.

Dermed sendte utbygger inn søknad om rammetillatelse hvor den gamle gangveien var innlemmet i byggeområdet. Det startet en storm av protester fra nabolag og bydelens politikere.

Mye brukt

– Denne saken var prinsipielt viktig, da det er mange slike gangveier i småhusområdene som binder områdene sammen. Denne stikkveien er veldig mye brukt av skolebarn, som vei til offentlig kommunikasjon, barnehager, bydelens ulike tilbud og denne er er en viktig del av turveinettet, sier Arild Gjervan (H), leder av Byutviklingskomiteen i Bydel Vestre Aker.

Fikk en lærepenge

Det er inngått en avtale med utbygger som flytter den planlagte bebyggelsen slik at gangveien kan opprettholdes i to meters bredde. Samtidig får utbygger en kompensasjon med cirka 15 kvadratmeter av friområdet til disposisjon.

– Utbygger betaler et engangsvederlag på 50.000 kroner for bruksretten, sier Borgen.

– Det var en hard kamp. Vi fikk oss en lærepenge. Myndighetene lot oss være alene i denne saken, men lokalpolitikerne støttet oss i denne kampen. Det er vi takknemlige for, sier Hanne Sørbø.

Fungerer som vaktbikkje

Nabolaget var villig til å prøve saken i rettsapparatet med bakgrunn i opparbeidet hevd på gangstien.

– Vi følte oss sikre på at vi ville vinne denne saken. Nå går jeg her med glede hver dag, sier Ole Kristian Halvorsen, som bor inntil gangstien.

– Det er flott at det er nabolag som følger med og fungerer som vaktbikkje i sitt nærområde. Det gleder meg at dere har vunnet frem i denne saken, sier Gjervan, som fikk mye ros for sin innsats i denne saken.

Naboene er mindre fornøyd med at praktvillaen på eiendommen er blitt revet og skal erstattes av 7 bygg med flate tak og takterrasser, som er lite tilpasset nærområdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere