RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubler for strakstiltak på Abildsø


GLADE: Linda Bringsvor (f.v.) med datteren Mari, Kjersti Instefjord med sønnen Julian og Marianne Altmann med datteren Marte gleder seg over gladmeldingen om strakstiltak for å bedre trafikksituasjonen. Alle foto: Nina Schyberg Olsen
GLADE: Linda Bringsvor (f.v.) med datteren Mari, Kjersti Instefjord med sønnen Julian og Marianne Altmann med datteren Marte gleder seg over gladmeldingen om strakstiltak for å bedre trafikksituasjonen. Alle foto: Nina Schyberg Olsen
Samtidig som abildsøbeboerne tok gata tilbake med blomster, appeller og musikk, kom gladmeldingen om at de skal få fem opphøyde gangfelt i løpet av kort tid. Det blir 40-sone mot Skullerud, og de får støtte for ønsket sitt om å justere bomringen.

ABILDSØ: Torsdag 28. august sydet det av liv på Abildsø, på oppfordring fra aksjonsgruppa som kjemper for tryggere trafikk i Enebakkveien og Skullerudveien.

For å markere at de er lei av å vente på trafikktiltak, inviterte aksjonsgruppa til gatefest ved Abildsø skole. Her offentliggjorde aksjonsgruppa en fersk gladmelding fra miljø- og samferdselsbyråden:

Enebakkveien skal få fem opphøyde gangfelt mellom Ryen og Abildsø-krysset, og byråden vil senke fartsgrensen mellom Abildsø-krysset og Skullerud. Byråden vil dessuten vurdere andre tiltak i samråd med Statens Vegvesen.

Med unntak av 40-sone fra Abildsø til Skullerud, er strakstiltakene byråden nå sier ja til de samme som Bymiljøetaten anbefaler.

Dette er strakstiltakene:

  • 40 km/t: Enebakkveien/Skullerudveien fra Abildsø-krysset til Skullerud. Østmarkveien og Haakon Tveters vei fra Ytre Ringvei til Låveveien.
  • 30 km/t: Ryensvingen, General Ruges vei sør for Skullerudveien, Olaf Helsets vei, Johan Scharffenbergsvei, Skullerudbakken og Låveveien.
  • Fartshumper: I Østbyveien, Østbyfaret, Furuveien, Solbergliveien, Oppsalveien og Kampheimveien.
  • Opphøyde gangfelt: I Enebakkveien ved Byggveien, i Raukveien, Plogveien, Smedbergveien og Haslefetbakken, Beiteveien/Rugveien, Østmarkveien/Ulsrudveien og Haakon Tveters vei på Skøyenåsen (ved t-banebroen).

LES OGSÅ: Abildsøbeboere krever strakstiltak i Enebakkveien

– Godt å bli hørt!

Det brøt ut applaus da aksjonsgruppa formidlet nyheten.

– Dette er en gledelig seier, for nå får vi oppfylt noen av våre kortsiktige mål. Det er godt å bli hørt og se at lokaldemokratiet fungerer, sier Kjersti Instefjord.

Hun er en av ildsjelene i aksjonsgruppa, og vet hvor farlig trafikken kan være. I fjor ble Instefjord og sønnen kjørt ned av en bil, mens de syklet på fortauet langs Enebakkveien.

Bare noen måneder senere ble en annen kvinne påkjørt og drept i et gangfelt like ved.

Instefjord er nyinnflyttet, og synes det er frustrerende og trist at folk har kjempet for tryggere trafikk i tredve år.

– Samtidig har trafikken blitt verre og verre, påpeker Instefjord.

Hun og de andre i aksjonsgruppa setter derfor stor pris på at det nå skjer noe.

– Vi har fått signaler om at byråden vil jobbe videre med trafikksituasjonen og langsiktige mål som å flytte bomstasjonen. Det er positive takter fra Melby, men da må Statens Vegvesen med. Foreløpig er det helt tyst derfra, sier Instefjord.

Liv og vaffelrøre

I tillegg til stort oppmøte på gatefesten, hadde mange beboere mellom Ryen og Skullerud fulgt oppfordringen om å sette ut blomster og hagemøbler på fortauet.

Det ble tegnet med kritt og hengt opp ballonger - alt for å gjøre bilistene oppmerksomme på at de kjører gjennom et boligstrøk og må vise hensyn.

I tillegg til aksjonsgruppas innlegg, var det appeller ved abildsøelever og de lokale bystyrepolitikerne Marianne Borgen (SV) og Nasir Ahmed (A). Sistnevnte sitter også i bydelsutvalget i Østensjø.

– Det gjør inntrykk når folk mobiliserer og gir klar beskjed sånn som dere. Det er vår jobb som folkevalgte å ta dere på alvor, sa Borgen.

– Dere har skapt et stort folkeengasjement, og uten det er det ikke sikkert at politikerne hadde tatt dette så seriøst, sa Ahmed.

Nasir Ahmed og Marianne Borgen

STØTTER KAMPEN: Nasir Ahmed (Ap) og Marianne Borgen (SV) hygget seg på gatefesten og gratulerte abildsøbeboerne med de gode nyhetene fra byråden.

De to politikerne oppfordret folk til å signere innbyggerinitiativet for et forbud mot gjennomkjøring for tungtrafikk, så de kan følge opp i bystyret.

Det var også gratis vafler og musikalske innslag ved lokal ungdom og korpset.

Byråden: – Denne saken blir ikke liggende i en skuff

Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) tror en justering av bomringen vil være mest effektivt for å minske gjennomgangstrafikken på Abildsø.

– Ved å justere bomringen vil vi få mindre gjennomkjøring, og litt bedre tid til å vurdere andre tiltak i dialog med Statens Vegvesen og politiet, sier Melby.

Tidligere i år var byråden på befaring på Abildsø, og nå sier hun ja til alle tiltakene Bymiljøetaten foreslår for å bedre forholdene for fotgjengere i Bydel Østensjø. I tillegg vil hun ha lavere fart fra Abildsø til Skullerud.

– Jeg går også på tvers av Ruters ønsker, de vil verken ha opphøyde gangfelt eller lavere fart, men jeg prioriterer sikkerheten. Jeg håper beboerne opplever at de blir tatt på alvor og har fått et visst gjennomslag, sier Melby.

Nå vil hun jobbe videre med andre innspill som kan bedre trafikksituasjonen.

– Det er viktig at vi ser helhetlig på dette, og ikke gate for gate så vi bare flytter belastningen rundt, sier Melby.

Kommunen bestemmer heller ikke alt. Byråden vil derfor sende en administrativ henvendelse til Statens Vegvesen om bommen og andre relevante tiltak.

– Hvis vi ikke får positiv respons må vi vurdere å følge opp politisk, sier Melby.

LES OGSÅ: Pårørende etter dødsulykken håper å få svar på hva som egentlig skjedde

Ny sykkelvei kan påvirke forholdene

Byråden påpeker at Statens Vegvesen er i en planprosess om sykkelvei i området.

– Det de lander på i forhold til sykkelveien kan ha betydning for resten av veien og føre til fysiske endringer. Vi må avvente det, men vi tar med oss alle innspill videre. Denne saken blir ikke lagt bort i en skuff, lover byråden.

Hun ferdigbehandler saken om strakstiltakene i løpet av kort tid, og vil be Bymiljøetaten prioritere å anlegge de opphøyde gangfeltene i Enebakkveien slik at de forhåpentligvis kommer på plass i løpet av høsten.

Gatefest Abildsø

HJEMMESEIER:  Aksjonsgruppa ved Marianne Altmann (f.v.), Terje Christophersen, Eva Schultz, Marte Lid og Kjersti Koffeld gleder seg over å bli hørt.

LES OGSÅ:

Hundrevis i fakkeltog på Abildsø

Nok er nok, nå må farten ned!

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere