Jubler over heroinutdeling

Stoltenbergutvalget går inn for at de tyngste brukerne skal kunne få heroin av sine leger. ILLUSTRASJONSFOTO

Stoltenbergutvalget går inn for at de tyngste brukerne skal kunne få heroin av sine leger. ILLUSTRASJONSFOTO

Flere brukerorganisasjoner jubler over at Stoltenberg-utvalget kommer til å gå for utdeling av heroin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er fornøyd med at Stoltenberg-utvalget går for utdeling av heroin. ARKIVFOTO

OSLO: Etter halvannet års ventetid kommer endelig innstillingen fra Regjeringens rusutvalg, det så kalte Stoltenberg-utvalget, førstkommende onsdag.

Og mandag kom nyheten om at et flertall i utvalget går inn for at leger skal kunne skrive ut heroin til de tyngste rusavhengige.

Det betyr at en lang kamp endelig har gitt resultater for mange av brukerorganisasjonene, som jubler mandag morgen.

– I Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) jubles det over at det vitterlig går mot en fornuftsbasert og human narkotikapolitikk, sier leder for FHN, Arild Knutsen.

Les også: – Har ikke konkludert om heroin

Ut mot psykiatrien

Knutsen påpeker også at utvalget går hardt ut mot dagens praksis i forhold til mangelfull psykiatrisk hjelp til de tyngste brukerne.

– De går også hardt ut mot et behandlingssystem der psykiatrien svikter de tyngste stoffbrukerne, der de ulike tilbudene ikke snakker sammen og mot den manglende individualiteten i oppfølgingen, sier han.

Knutsen har lenge vært kjempet for at de tyngste brukerne skal få heroin av sine leger. I vinter gikk helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen ut og sa at hun ikke trodde det heroinutdeling ville komme i hennes tid som helseminister. Knutsen gikk da sterkt til angrep, og kalte utspillet til helseministeren for uredelig.

Knutsen mener det ikke finnes faglig grunn til å advare mot slik utdeling. han er også kritisk til mye av forskningen som har foregått på området.

Les også: – Heroindebatten er et historisk vendepunkt

– Sikrer umiddelbar hjelp

– Det er ingen faglig grunn til å advare mot utdeling av heroin. Heroin er en medisin på like linje med Subutex og metadon, det finnes ingen moralsk forskjell mellom de tre morfinpreparatene. Norske forskere har brukt halveringstiden og kostnadene mot heroin som medisin. Men det at medikamentet må inntas flere ganger per dag er heldig for å opprette kontakt med de vanskeligst stilte. De har i årevis vist at de kan komme flere ganger per dag til hovedstadens sprøyterom, men at avhengigheten har hindret dem i å møte opp til andre tiltak, sier han, og legger til:

– Gulroteffekten med lavterskel utdeling av heroin er avgjørende viktig. Medikamentets fordel er at det sikrer umiddelbar hjelp. Heroinutdeling er for mange den letteste måten å få stanset det bratte fallet fra det etablerte samfunn. Terskelen er lav for å gå fra illegal til legal heroin. Overgangen til andre medisiner er forbundet med flere komplikasjoner, sier han.

Stoltenberg-utvalget legger frem sin innstilling førstkommende onsdag. Verken Helsedepartementet eller statsrådene ønsker å kommentere saken før det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.