RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morten Lindstad føler at bydelen har tatt han inn i varmen etter at de like før jul ga Grønland Bruktmarked kontrakt for fire nye år. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Morten Lindstad føler at bydelen har tatt han inn i varmen etter at de like før jul ga Grønland Bruktmarked kontrakt for fire nye år. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Jula kom tidlig i år

Etter snart ett år på karusell i det kommunale byråkratiet har Morten Lindstad endelig fått beskjeden han har drømt om; Grønland Bruktmarked får leve.

GRØNLAND: Det er klart jeg er glad. Men jeg har faktisk ikke en sånn «jippi-følelse» inni meg, sier Morten Lindstad, som mest av alt er sliten etter kampen han har kjempet det siste året.

Siden år 2000 har han drevet Grønland Bruktmarked. Det hele begynte som en ren tilfeldighet, der Lindstad fikk en lys idé om å drive marked på tomta ved Vaterland, etter en fuktig tur på byen. Søknaden ble sendt på en serviett, og vips hadde Lindstad konsesjon til å drive marked på Grønland.

I de snart ni åra som har gått har markedet vokst seg til å bli et av Norges aller største, med opp mot 10 000 besøkende hver lørdag. I dag har markedet godt over 600 registrerte selgere.

Tøft år

Men i fjor vår kom beskjeden Lindstad hadde fryktet. Kontrakten med bydelen gikk ut 31. desember 2008, og bydelen var usikker på om de ønsket å forlenge den. En lang kamp for å bevare markedet ble startet, der blant annet Venstre sto i spissen for å mobilisere. Resultatet ble at leiekontrakten ble lagt ut på anbud.

Lindstad selv har dratt det tyngste lasset, og i desember kom gladmeldinga: Bydelen hadde kun mottatt én søknad, og dermed ble det ingen konkurranse. Lindstad får beholde markedet i fire nye år.

Du kan godt si at jula kom tidlig i år, sier han om beskjeden som kom 17. desember.

Men det har vært et tøft år. Det har vært beintøft, og jeg er egentlig utslitt. Jeg har gått rundt og vært livredd for å miste arbeidsplassen min, og det har tatt mange krefter, sier Lindstad.

Inne i varmen

Føler du at du er tatt inn i varmen nå?

Ja. Jo, absolutt, jeg gjør jo det, jeg ser på det som en anerkjennelse. Og så er jeg veldig glad for all den sympatien jeg har fått. Folk som jeg ikke kjenner har kommet bort til meg på gata for å støtte meg. En av selgerne mine sa at «det er ikke så viktig at jeg selger noe, så lenge jeg får være her og møte vennene mine», forteller Lindstad, som tror markedet har en viktig sosial funksjon.

Her har folk fra mange nasjonaliteter klart å bygge opp noe, de klarer å tjene penger og spare, så de kanskje kan starte en butikk. I tillegg er mitt inntrykk at folk tørster etter slike samlingspunkter, sier Lindstad, som nå håper bydelen vil bidra til å gjøre markedet enda bedre.

Vi trenger strøm hit. Lys og varme nå i vinterhalvåret, og så hadde det jo vært veldig greit med et toalett her, avslutter markedskongen av Grønland.

Morten Lindstad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere