Juledugnad på Nordstrand

Det er storproduksjon av hjemmelagede produkter når Rudolf Steinerskolen på Nordstrand skal arrangere sitt årlige julemarked.

NORDSTRAND: Sist helg jobbet både elever og foreldre fulltid med å lage de deiligste delikatesser, snekre spill og tove engler. Med et krav på 15-20 hjemmelagede produkter fra hver elev til markedet, er det svært velkomment med felles dugnader.

Mot hodepine

Det lukter jul og fløtekarameller lang vei når tredje klasse ved Steinerskolen på Nordstrand inviterer foreldre og elever til førjuls-aktiviteter. Fedre syr hjerter med perler på. Barna lager fantasifulle steintroll, og mødrene koker chutney så det bobler over. Alle har de et felles mål for øyet å lage flest mulige bidrag til årets julemarked som holdes lørdag 3. desember. I den rødmalte tømmerbygningen i Solveien 115 skapes det julepresanger av det originale slaget. Her er serviettholdere av metall og perler, tovede engler, hjemmesnekrede solitaire spill i tre og fristende delikatesser.
- Det som kunne ha blitt høstens hodepine, blir løst i løpet av en dag, sier Hilde Rognskog, mor til Simon i tredje klasse og puster lettet ut. På Steinerskolen må nemlig hver familie stille med 15 til 20 hjemmelagde bidrag til det årlige julemarkedet. I en travel hverdag er det ikke like lett for alle å finne tid til dette, og det er ofte tungt å komme i gang alene.
- Steinerskolen har tradisjon for dugnader, men det spesielle her er at foreldre og elever går sammen om oppgavene. Det er ekstra gøy for barna å oppleve at pappa står på skolekjøkkenet og koker karameller. Det skaper samhørighet og en god del røre, forteller Kristine Melsom, mor til Johan i tredje klasse.

Flotte presanger

Åtte år gamle Nora Marie Nygaard Torp tover en blå blomst i grønnsåpevannet. Det tar tid å få den akkurat slik den skal være, men Nora holder ut. Kanskje blir det farmor eller en annen dame som kjøper den flotte ullblomsten og setter den i håret eller på jakkeslaget. Ved bordet ved siden av sitter Eirik Hjellset. Han liker å sy, og har allerede lagd flere filthjerter og juletær med perler på. Eirik hjelper også til hjemme med å lage flere bidrag til julemarkedet.
- Det er mye hygge i det å sette seg ned og gjør ting sammen. Dessuten blir vi bedre kjent med de andre barna og deres foreldre i klassen, sier trebarnsforeldrene Stig Hjellseth og Victoria Telle Hjellset som har alle barna med seg på aktivitetsdagen. Selv minstemann på to år vil hjelpe til.

Tradisjonen tro

- Det er blitt en tradisjon for juledugnad i vår klasse, forteller Elin Langholm. I fjor bakte klassen pepperkaker til julemarkedet. Vi satte dem på pinne og pyntet med godterier. Gjett om det var en velkommen aktivitet for både små og store slikkmunner. I år har den nye andre klassen ved skolen arvet denne fine tradisjonen.
Tussmørket begynner å senke seg utenfor, og det er fyr på grillen. Familiene samles for å spise. Etter måltidet gjenstår en siste økt før alle produktene til julemarkedet telles opp. Det viser seg å bli 14 produkter per familie, og da er det jo ikke lenger noe å grue for de fem seks siste.
- Etter dette blir det lett match, sier Heidi Merete Opsahl Olsen som har stått på kjøkkenet og kokt 50 glass med chutney. Hun gleder seg til å se resultatet satt i hyller på årets julemarked.
Foruten salg av hjemmelagde produkter blir det en rekke spennende aktiviteter og opplevelser. Nytt av året er utendørs smie og et eget danseverksted. Det blir også forskjellige musikalske opptredener, blant annet en minikonsert med Ketil Bjørnstad. Det er niende år på rad at Steinerskolen avholder julemarked på Nordstrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.