Julemarkedet på Rådhusplassen legges ned

Ordfører Fabian Stang har kost seg på julemarkedet – her med tyske julemusikanter. I år er det slutt på markedet.

Ordfører Fabian Stang har kost seg på julemarkedet – her med tyske julemusikanter. I år er det slutt på markedet. Foto: ARKIVFOTO

Julemarkedet på Rådhusplassen er avlyst av økonomiske årsaker. Norges Varemesse ønsker å overta arrangementet, men søknaden rekker ikke å behandles i år.

RÅDHUSPLASSEN: – Vi har hatt fire tøffe år med underskudd, der ingen statlige, private eller kommunale instanser vil være med å støtte oss. Vi har dessverre ikke råd til å bruke mer penger på julemarkedet.

Dette skrev initiativtakerne bak julemarkedet, Ketil Aamodt og Eli Thorsen fra firmaet Event Produksjon AS, i en e-post til utstillere og samarbeidspartnere lørdag.

– Vemodig

Aamodt syns det er vemodig å legge ned, men med millionunderskudd følger kostnadskutt, nå over grensen for det de kan tåle, mener han.

– I fjor hadde vi ikke lenger råd til å ha underholdning for barna med musikk eller besøk av julenissen, og da forvant mye av det jeg opprinnelig ønsket med julemarkedet, sier Aamodt.

Refser politikerne

Han forteller at de søkte om støtte til drift av julemarkedet de første årene, men fikk avslag med begrunnelsen at det ikke gis støtte til kommersielle arrangement.

– Politikerne må slutte å se negativt på kommersielle forhold i slike saker, for kultur og handel må samarbeide for å få gode aktiviteter både for byens befolkning og de tilreisende, mener Aamodt.

Arrangørene har også fått avslag på søknader om gratis bruk av Rådhusplassen og å få dekke kostnader med å ta 20 kroner i inngangspenger.

Aamodt stusser litt over at de ikke får støtte, når flere arrangement i byen får årlig støtte selv om de også har utstillere som selger varer.

Norges Varemesse ønsker å overta

I offentlig postjournal for Rådhusets forvaltningstjeneste av 18. mars i år ligger det et dokument som indikerer at Norges Varemesse ønsker å overta som arrangør for julemarkedet.

– Det stemmer. Vi leste en sak i avisen om at dette kanskje skulle legges ut på anbud, og da ba vi om å få være med på en eventuell anbudsrunde, bekrefter Stig Nitter Foss, administrerende direktør i stiftelsen Norges Varemesse.

Han sier at de ikke har planer om å flytte markedet til sine lokaler i Lillestrøm, men ønsker å ha markedet i Oslo, enten på Rådhusplassen eller i Spikersuppa.

– Vi driver et tilsvarende arrangement her hos oss som heter Hjem og Hobby, så visjonen er å tilby folk i Oslo et sentralt marked som er delvis kommersielt og delvis ikke-kommersielt, forteller Foss.

Julemarked

Det blir neppe verken glasserte epler eller andre julefristelser i Oslo sentrum ved juletider. ARKIVFOTO

Kan ikke kreve inngangspenger

Ettersom Oslo kommune ikke har fått inn noen skriftlig bekreftelse på at Event Produksjon AS sier fra seg arrangementet, har det heller ikke blitt vurdert noen anbudsrunde enda. Foss påpeker derfor at de ikke kommer til å utarbeide noen konkret plan for arrangementet før de eventuelt får mulighet til å søke formelt om å overta.

Julemarked

Julemarkedet har vært et populært innslag i bybildet. Nå er det slutt. ARKIVFOTO

Alle arrangement på Rådhusplassens er bestemt å være gratis for folket, dermed kommer heller ikke Norges Varemesse til å kreve inngangspenger hvis det skulle bli de som får overta og arrangementet fortsatt blir på Rådhusplassen.

Utstillerne er fortvilet

Marianne Fjervik og Tom Nyhus eier bedriften Amfora Design, og har solgt keramikkprodukter på julemarkedet de siste tre årene. De var forberedt på at det kanskje var siste året i fjor, men syns det er veldig synd.

– Vi utstillerne kommer til å savne julemarkedet, og det tror jeg også publikum vil gjøre, sier Nyhus.

Marianne Fjervik håper at julemarkedet kommer på plass et senere år, enten det er med Aamodt i spissen eller med andre arrangører.

– Det viktigste for oss er ikke hvem som arrangerer, men at julemarkedet opprettholdes. Det tar lang tid å innarbeide et slikt arrangement, og det har vært flere og flere besøkende over disse fire årene. Det er veldig syns om det ikke blir noe videre, sier hun.

Fjervik forteller at de andre utstillerne hun har snakket med er fortvilet. Mange starter vanligvis allerede nå å forberede, og ettersom mange er små bedrifter uten faste lokaler, blir det stort inntektstap når det ikke blir marked i år.

Kaldt på Rådhusplassen

Rådhusforvalter Bjørn Risvik forteller at det ikke er tid til å få inn en ny aktør til julen i år.

– Hvis de som har stått for arrangementet velger å trekke seg formelt, da blir det ikke noe julemarked i år, det kan jeg si helt sikkert, sier Risvik. Han begrunner det med at man ikke rekker å behandle søknaden til en eventuell annen aktør i tide.

Rådhusforvalteren forteller om markeder de besøkte i prosessen med å få satt opp det som har vært på Rådhusplassen, og nevner julemarked i Tyskland som godt eksempel på hva han ønsker i Oslo.

– De har en veldig hyggelig julemarkedstradisjon i Tyskland, med folkeliv og salg av rimelige produkter som man kun får kjøpt på julemarkedet. Jeg syns det ble litt for høyt prisnivå på markedet som har vært i Oslo, og mye av det man fikk kjøpt der kunne man jo også kjøpe andre steder. Men det kan kanskje være vanskelig å få til noe sånt her i Norge, sier han.

Risvik nevner også Spikersuppa som mulig alternativt sted.

– Jeg syns det var veldig hyggelig i fjor, med eim av brente mandler og gløgg i julegatene, men det var utrolig kaldt for både utstillere og besøkende. Derfor tenker jeg at Spikersuppa kan være bedre, i tillegg til at folk ferdes mer i det området, mener Risvik.

Trist hvis det forsvinner

– Jeg syns det er veldig koselig å gå rundt der, og det skaper julestemning, sier Ada Linn Hansen (17).

Hun er en av de mange som har besøkt markedet på Rådhusplassen i desember de siste årene, og syns det er trist å høre at det ikke blir noe av i år.

Knut Jarle Kvaløy (51) har også vært innom julemarkedet flere ganger, og mener at Oslo trenger slike vinterarrangement.

– Om sommeren drukner man jo i aktiviteter, men om vinteren skjer det veldig lite utendørs i sentrumsområdene, sier Kvaløy.

– Alle europeiske storbyer med respekt for seg selv må jo ha et julemarked, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.