*Nettavisen* Nyheter.

Julen inntar Bogstad

Julestemningen på Bogstad Gård oppleves aller best sammen med hele familien. Foto: FOTO: bogstad gård

Værelsene i hovedbygningen står igjen pyntet og klare for å ta i mot julens gjester.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finserviset må på bordet når høytiden er nær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til stor glede for barna som tar turen til gården.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hest og slede på Bogstad Gård.

SØRKEDALEN: I Hallen er det pyntet et juletre fra cirka 1930 med kopi av juletrepynten fra familien Egeberg som bodde på Bogstad til 1948. Lenker av glans-papir, tynt glitter, norske flagg, flettede kurver og kremmerhus med mandler og rosiner var populær julepynt. Gavene ligger under treet og er ikke hengt opp, slik det ble gjort tidligere.

Blomster og silkebånd

I Salen er det Gustava Kiellands juletre fra 1840 på prestegården i Lyngdal som er utgangspunktet. Hun beskriver treet på følgende måte: «Juletræet vel besat med hjemmestøbte lys, bestrøet med store, gule og hvite Evighedsblomster fra Haven, prydet med Silkabaand, behængt med Æbler, Guirlander af Rosiner trukne paa Traad og Mandler i Papirnet og forsynet med simple hjemmearbeidede Gaver».

Dette treet stemmer ganske godt overens med hva vi vet om overklassens juletrær på den tiden. Hos folk flest i Norge ble det ikke vanlig med juletre før på slutten av 1800-tallet.

Om de hadde juletre på Bogstad under grev Herman Wedel Jarlsberg og grevinne Karen, cirka 1840, er uvisst. Dersom de hadde et juletre, ville det trolig ha sett ut som dette.

Gustava Kielland var gift med Gabriel Kirsebom Kielland som tidligere hadde vært huslærer for grevebarna på Bogstad og som av den grunn var godt kjent i huset. Gustava Kielland skrev også teksten til «O jul med din glede».

Jul i luften

På Bogstad Gård denne søndagen venter ellers; nyfødte grisunger, kuer, kalver, sauer, kanier og andre dyr. Bogstadtrollet kommer og hilser på, det blir salgsboder, musikk, bål og hygge på Gårdsplassen. Salg av Bogstadbrød og julekaker, jul i butikken og julegrøt i andre etasje. Kjøring med hest og vogn, snekkerverksted for barna, liming av glanslenker og pynting av pepperkaker.

«Jul på Bogstad» søndag 28. november

fra klokken 11.00 til 16.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.